PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10332.jpeg
Foto: 123RF
Šodien uz slēgto ārkārtas sēdi sanāks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde, lai izvērtētu sarunu rezultātu ar politiķiem pedagogu algu palielināšanas jautājumā.

Kā sacīja arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško, aizvien aktuāls ir jautājums par streika rīkošanu nākamā gada pavasarī, jo prasība par pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanu līdz 310 latiem nav ņemta vērā un nemainīgi tiek piedāvāti 295 lati par likmi, vēsta ziņu aģentūra LETA.

I. Mikiško arī pastāstīja, ka nākamajā gadā gan gaidāms 1,7 miljonu eiro pieaugums augstākās izglītības studiju vietas bāzes izmaksu celšanai.

Kā ziņots, LIZDA padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu. Arodbiedrība atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

I. Mikiško iepriekš norādīja, ka šis ir pirmais solis un sākums protesta akcijām. Nākamais solis varētu būt streiks. Viņasprāt, politiķu vidū valda neizpratne, jo uz papīra algu pieliek, bet reālajā dzīvē pedagogiem algas tomēr nepalielinās. Viņa uzskata, ka nevar runāt par pārmaiņām un kvalitāti, ja tam neatvēl naudu. I. Mikiško sacīja, ka pedagogi ir gatavi reformām un pārmaiņām, taču akcentēja, ka mūsu pedagogiem ir zemākā alga Eiropā. Viņa izteicās, ka Latvija ir tuvu tam, lai zemo algu un skolotāju pārslodzes dēļ zaudētu izglītības kvalitāti.