PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7852.jpeg
Foto: arnoaltix / 123RF
No iedzīvotājiem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda, ir ļoti liels pieprasījums pēc organizētajiem latviešu valodas kursiem. 

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē sacīja SIF Sekretariāta direktore Aija Bauere.

Īpaši liels pieprasījums pēc valodas apguves ir Latgalē, kur viss kurss tiek nokomplektēts vienas dienas laikā. Latviešu valodas apguvei pieaugušajiem šogad no SIF budžeta atvēlēti 113 830 eiro. Deputāts Hosams Abu Meri pauda neizpratni par to, ka valodas apmācībai nav atvēlēta lielāka summa. A. Bauere skaidroja, ka tas ir saistīts ar valsts budžeta iespējām.

Savukārt parlamentārietis Ingmārs Līdaka vērsa uzmanību uz faktu, ka vairāki cilvēki kursus izmanto vairākas reizes pēc kārtas, taču praktiskais ieguvums nav tik liels, jo šim cilvēkiem apkārt nav latviskas vides, lai būtu iespējams saglabāt valsts valodas zināšanas. Runājot plašāk par ar integrāciju saistītām apmācībām, politiķis norādīja, ka nepieciešams īstenot atšķirīgu pieeju attiecībā uz pastāvīgajiem iedzīvotājiem un valstī nesen iebraukušajiem cilvēkiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Komisijas sēdē tika norādīts, ka ar latviešu valodas kursu nodrošināšanu nodarbojas arī Nodarbinātības valsts aģentūra un citas institūcijas.