PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7289.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Lietuvā 85 procentiem skolu un bērnudārzu ir savas ēdnīcas, bet prāva daļa no tām neatbilst prasībām attiecībā uz bērnu ēdināšanu. 

Tā paziņojis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus, informē ziņu aģentūra LETA.

Pārējās izglītības iestādēs vispār nav ēdiena gatavošanai piemērotu telpu, tādēļ pusdienas skolēniem tiek vestas termosos, kas rada papildu bažas par ēdienu kvalitāti.

Atklāts, ka ceturtajā daļā no izglītības iestāžu ēdnīcām reālā ēdienu uzturvērtība neatbilst receptēs norādītajai, bet dažos gadījumos atšķirība sasniedz pat 30-35%. Ēdienos atrastas arī neatļautas pārtikas piedevas - nātrija glutamāts un dažādas krāsvielas. J. Miļus paudis, ka bērni saņem lētāko, nevis labāko pārtiku, par to varot spriest pēc skolu ēdnīcās veiktās pārbaudes.

Kā norādījis Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta vadītājs, galvenā atbildība par neapmierinošu ēdināšanas organizēšanu izglītības iestādēs jāuzņemas pašvaldībām, kas ēdināšanas pakalpojumu konkursus organizē, balstoties tikai uz zemākās cenas kritērijiem, bet uzvarējušās firmas ir gatavas strādāt par pašizmaksu vai pat bez maksas. Šādā gadījumā ēdiena gatavošanas izmaksas tiek segtas, lietojot lētākus un nekvalitatīvākus produktus.