PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7359.jpeg
Foto: diego_cervo / 123RF
Lietuvas skolotāji un bērnudārzu audzinātāji šodien sāk beztermiņa streiku, bet rīt pulcēsies plašā mītiņā pie valdības ēkas Viļņā, kurā līdz ar pedagogiem piedalīsies arī citu nozaru arodbiedrības.

Tāpat kā novembrī notikušajā brīdinājuma streikā, arī šoreiz streikot plāno aptuveni 120 skolas pusē visu Lietuvas pašvaldību, pastāstījis Lietuvas izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrjus Navicks. Streikotāju skaits varētu sasniegt piecus līdz sešus tūkstošus. Streiks varētu turpināties vienu līdz divas nedēļas, informē ziņu aģentūra LETA.

Lietuvā pavisam ir aptuveni 1200 skolu, tātad streiks notiks desmitajā daļā no tām.

Izglītības darbinieku arodorganizācijas aicina atjaunot pirmskrīzes līmenī - no pašreizējiem 3348 līdz 3774 litiem (no 970 līdz 1094 eiro) - tā dēvēto skolēna grozu jeb naudu, kas seko skolēnam, kā arī agrāko bāzes atalgojumu mēnesī un pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu algas pielīdzināt vispārizglītojošo skolu skolotāju algām.

Skolas aicina līdz 2015.gada 1.septembrim radīt labvēlīgus apstākļus, lai skolotāji varētu saņemt pensiju no 55 gadu vecuma.

Tāpat tiek pieprasīts samazināt skolēnu skaitu klasēs un pirmsskolas izglītības iestāžu grupās, kā arī parakstīt nozares kolektīvo līgumu.

Trešdien paredzētajā kopīgajā mītiņā pie valdības ēkas skolotājiem nolēmuši pievienoties arī citu nozaru darbinieki. Viņi aicinās veidot sociālo dialogu, palielināt darba samaksu strādājošajiem viszemāk atalgotajās budžeta nozarēs - izglītībā, medicīnā, sociālajā aprūpē, bibliotēku sistēmā - un apturēt sabiedrības noslāņošanos.