PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7094.jpeg
Foto: kasto / 123RF
Vairāk nekā 300 Lietuvas skolotāju no daudzām valsts pilsētām otrdien mītiņā pie Izglītības un zinātnes ministrijas paziņojuši, ka novembrī rīkos brīdinājuma streikus. 

Streikus viņi grasās rīkot gadījumā, ja netiks uzklausītas viņu jau jūnijā izvirzītās prasības. Savukārt ministrijas pārstāvji uzskata, ka paši skolotāji nav gatavi risināt problēmas konstruktīvi.

Mītiņa dalībnieki turēja plakātus ar tekstu Skolotājs nav vergs, Sadzirdiet baskāji bērnudārza audzinātāju!, Kalps, atdod parādu!, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Izglītības darbinieku arodorganizācijas aicina atjaunot pirmskrīzes līmenī tā dēvēto skolēna grozu jeb naudu, kas seko skolēnam, kā arī bāzes atalgojumu mēnesī, un pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu algas pielīdzināt vispārizglītojošo skolu skolotāju algām. Tās pieprasa samazināt skolēnu skaitu klasēs un pirmsskolas izglītības iestāžu grupās, vēlas parakstīt nozares kolektīvo līgumu un aicina līdz 2015.gada 1.septembrim radīt labvēlīgus apstākļus, lai skolotāji varētu saņemt pensiju no 55 gadu vecuma.

Ja šīs prasības netiks izpildītas, skolotāji 13.novembrī gatavojas rīkot pirmo brīdinājuma streiku, mītiņā sacījis Lietuvas izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrjus Navicks.

"Uzskatām, ka visas iespējas meklēt risinājumu sarunu ceļā ir izsmeltas, un plānojam 13.novembrī sākt streikus. Šai dienā skolotāji nenoturēs divas pirmās stundas. Streiku domājam rīkot 100 skolās 20 pašvaldībās, kurās arodbiedrību ietekme ir vislielākā," viņš norādījis, piebilzdams, ka ilgāki streiki varētu sākties no decembra.

Tikmēr izglītības ministra vietniece Genovaite Krasauskiene paudusi viedokli, ka skolotāji paši nemeklē konstruktīvu dialogu, turklāt arodbiedrību izvirzītie termiņi nav reāli.

"Savas prasības arodorganizācijas izvirzīja mums jūnijā, aicinot tās izpildīt jau līdz 1.septembrim. Iespējams, šīs prasības pēc satura ir taisnīgas, bet tik īsā laikā atrast papildus 500 miljonus litu (145 miljonus eiro) nav iespējams," uzsvērusi G. Krasauskiene.