PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

5672.jpeg
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvji piedalīsies darba grupā, kas strādās pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes.

Arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško norādīja, ka pārrunāti jaunās ministres un Izglītības un zinātnes ministrijas plāni šajā gadā. Viņa arī minēja, ka ministre solījusies 19.martā piedalīties LIZDA padomē un prezentēt jau kaut kādu shēmu par pedagogu atalgojuma modeli un plāniem. Jautāta par arodbiedrības prasībām valdība, I. Miskiško uzsvēra, ka "mūsu prasības paliek nemainīgas". Ministre arī apsolījusies meklēt līdzekļus, ceļus, kā panākt pedagogu prasību apmierināšanu, bet ļoti konkrēti par to šoreiz neesot runāts.

Jautāta, vai pavasarī ir gaidāms pedagogu streiks, I. Mikiško norādīja, ka pedagogi par tālāko rīcību lems pēc 19.marta, kad būs zināmi ministrijas tālākie plāni. Pašlaik tam vēl neesot pamata, jo neredz, ko ministrija ir ieplānojusi.

Arodbiedrības vadītāja sacīja, ka darba grupā LIZDA ir gatava apspriest jebkuru modeli, bet visvairāk diskutētais un vērtētais no tās puses ir pāreja uz 40 stundu darba nedēļu. Arodbiedrība atbalstītu pāreju uz šādu modeli, ja tiktu nodrošinātas adekvātas algas pedagogiem, bet svarīgi esot arī nepazaudēt izglītības kvalitāti.

Kā ziņots, LIZDA pērn novembrī pieprasīja valdībai un Saeimai sākt darbu pie pedagogu atalgojuma sistēmas pilnveides, novēršot esošās neadekvātās darba samaksas atšķirības un kopā ar sociālajiem partneriem izstrādājot visu līmeņu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, tajā paredzot ikgadēju finansējuma pieaugumu nozarei 10% apmērā, līdz tiek sasniegts vidējais Eiropas Savienības atalgojums.