PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7309.jpeg
Foto: kasto / 123RF
Latvijas valdība nepilda dotos solījumus, kas varētu novest pie iespējamiem pedagogu protestiem Latvijas prezidentūras ES laikā. 

Tā šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadība starptautiskā konferencē Vīnē nolēmusi informēt kolēģus.

Šāds solis tiks veikts, jo Ministru kabinets ignorējis Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasību pēc papildu valsts finansējuma jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai, informē ziņu aģentūra LETA.

Ar prezentāciju par joprojām pastāvošo krīzi Latvijā un valsts parādu pedagogiem - neapmaksātajām vidēji 18 darba stundām nedēļā - LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško konferencē Vīnē informēs Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta, Pasaules Izglītības darbinieku arodbiedrības, Eiropas Izglītības darbinieku arodbiedrības (ETUCE) pārstāvjus, kopumā vairāk nekā 250 izglītības sektora un starptautisko arodbiedrību līderus.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma vakar uzsvēra, ka nepieciešams ļoti skaidrs algu reformas modelis, ko IZM varētu iesniegt pusgada laikā. Jābūt piedāvātam skaidram priekšlikumam, lai varētu saprast, cik ir skolotāju, cik ir skolēnu, kā tiek rēķināta pedagogu darba samaksa, un tad tam tiks meklēts papildu finansējums, piebilda politiķe.

Pēc viņas vārdiem, nākamnedēļ koalīcija uzklausīs labklājības ministra Ulda Auguļa viedokli par sociālo iemaksu griestu atcelšanu. Tas būtu viens no risinājumiem, kā gūt papildu ieņēmumus budžetā, tādējādi būtu arī papildu līdzekļi noteiktām vajadzībām.

E-klase jau rakstīja, izglītības un zinātnes ministre Seile paudusi, ka, visticamāk, algu palielinājums no 1.janvāra 10% apmērā nebūs iespējams.

Savukārt LIZDA paziņojusi, ka 11.decembrī, pieprasot finansējuma palielināšanu, pie Saeimas nama piketā pulcēsies aptuveni 2000 pedagogu no visas Latvijas, aģentūru LETA iepriekš informēja arodbiedrībā. Šāds lēmums pieņemts, jo, pretēji politisko partiju priekšvēlēšanu solījumiem, valdība nolēmusi jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no IZM prasītajiem 36 miljoniem atvēlēt vien trīs miljonus eiro.