PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

5811.jpeg
Foto: 12
Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU) nākamajā studiju gadā netiks piešķirtas budžeta vietas pedagoģijas un socioloģijas studijām, jo augstskola specializēsies lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un pārtikas tehnoloģijās.

Tādējādi budžeta vietas pirmā kursa studentiem vairs netiks piešķirtas LLU pedagoģijas un socioloģijas studiju programmās, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) akcentē, ka šādā veidā tiks sperti pirmie soļi studiju sadrumstalotības mazināšanai, kas ir izteikta problēma Latvijas augstākās izglītības sistēmā. Ministrija skaidro, ka pedagoga izglītību par valsts budžeta līdzekļiem ik gadu iegūst 1379 skolotāji sešās valsts dibinātās augstskolās. Savukārt darbu Latvijas skolās gadā sāk vien ap 100 jauno pedagogu.

Kopumā valsts finansētās budžeta vietas LLU sociālo zinātņu studiju programmām tikšot samazinātas par 20% atbilstoši Ekonomikas ministrijas prognozēm par darba tirgus pieprasījumu. Tuvākā gada laikā tiks izvērtēta to studiju virzienu saglabāšana universitātē, kas tieši nav saistīti ar lauksaimniecības specialitāti.

"Latvijas Lauksaimniecības universitātei ir jāstiprina studiju virzieni, kas vēsturiski tiek īstenoti šajā konkrētajā augstskolā, pakāpeniski atsakoties no valsts finansētajām budžeta vietām jomās, kuras nav saistītas ar LLU specializāciju un kurās specializējas citas Latvijas augstskolas," tikšanās laikā norādīja izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

LLU rektors Juris Skujāns atzina, ka augstskola bija iecerējusi budžeta vietu sadalījumā nākamajā studiju gadā neko nemainīt, jo pēdējos gados šis jautājums jau ir sakārtots. Taču ministrijas vēlas, lai tiktu budžeta vietas koncentrētas tādās jomās kā lauksaimniecība, meži, pārtikas tehnoloģijas, veterinārmedicīna. Rektors gan pieļāva, ka finansējums varētu tikt novirzīts budžeta studiju vietu bāzes izmaksās, kas netiek nodrošināts pilnā mērā.