PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

5936.jpeg
13 mācību grāmatu autori bažījas par mācību līdzekļu organizētu masveida kopēšanu, tādējādi pārkāpjot viņu tiesības saņemt autoratlīdzību.

Kā informēja viens no autoriem Valdis Klišāns, viņi nosūtījuši iesniegumu tiesībsargam Jurim Jansonam, kā arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājai Inai Druvietei un izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim, aicinot pievērst uzmanību tam, lai netiktu aizskartas autoru cilvēktiesības un valsts nodrošinātu pienācīgu autortiesību aizsardzību, kā to paredz Satversme un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Autori atzinīgi novērtējot tiesībsarga aktivitātes un ieguldījumu, lai pēc ilgiem gadiem valstij vismaz normatīvo tiesību aktu līmenī beidzot būtu sakārtoti mācību līdzekļu finansēšanas jautājumi. Viņi gan akcentē, ka tiesiskā regulējuma pilnveidošana ir tikai daļa no problēmas risinājuma, jo otra būtiskā daļa ir tā īstenošana, kam nepieciešams adekvāts naudas apmērs.

Mācību grāmatu autori uzskata, ka aptuveni astoņi lati uz vienu skolēnu mācību līdzekļiem no valsta budžeta ir par maz, lai īstenotu pienācīgu mācību procesu. Aicinājumi skolēnu vecākus mācību līdzekļus nepirkt novedot izglītības iestādes neapskaužamā situācijā, jo neatkarīgi no pieejamā finansējuma tām jāspēj organizēt mācību procesu.

"Radušās situācijas risinājumam izskan vairāki piedāvājumi, cita starpā esošo mācību līdzekļu kopēšana. Autori iesniegumā pauž bažas par mācību līdzekļu organizētu masveida kopēšanu, ko apstiprina apstāklis, ka skolēnu vecākiem tiek dalīti saraksti, kuros ir norādīts, kādi mācību līdzekļi tiks kopēti skolā. Tādējādi mācību līdzekļu finansēšanas formālā sakārtošana Latvijā diemžēl ir radījusi būtiskus draudus citam personu cilvēktiesību aizskārumam," akcentē V. Klišāns.