PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7533.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile paudusi, ka vēlētos sagaidīt valdības atzinību attiecībā uz pedagogu darbu un tajā ieguldītajām pūlēm. 

Tā viņa sacīja šodien notikušajā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valdes sēdē.

Brīdī, kad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegs skaidru, pamatotu un caurskatāmu jauno pedagogu darba samaksas modeli, būtu labi, ja valdība skolotājiem atvainotos par gadiem nepildītajiem solījumiem, pārliecināta ir M. Seile.

M. Seile uzsvēra, ka līdz šim valdība kritizējusi esošo situāciju, norādot, ka pedagogiem visu laiku tiek dota nauda, bet sektors tik un tā paliek neapmierināts. Viņa cer, ka pēc modeļa izstrādes valdība tomēr pildīs savu solījumu un piešķirs modeļa ieviešanai nepieciešamos 12 miljonus eiro nākamā mācību gada pirmajam semestrim, informē ziņu aģentūra LETA.

M. Seile ir pārliecināta, ka ar provizoriskajiem trim miljoniem situāciju nevar uzlabot.

Uzrunājot LIZDA valdi, Seile kārtējo reizi uzsvēra, ka viņas prioritāte ir pedagogs un tas, vai viņa darbs ir pienācīgi apmaksāts. "Ja man vajadzētu izvēlēties starp to, vai iepirkt skolām nepārprotami vajadzīgo tehniku vai nokrāsot skolu sienas, izvēlētos pedagogu un viņu atalgojumu," sacīja ministre.

Seile atgādināja, ka no 111 miljoniem eiro, kas tika pieprasīti jaunās politikas iniciatīvās, pašlaik piešķirti vien 6,5 miljoni eiro, no tiem 4 miljoni augstākajai izglītībai un 2,5 miljoni - profesionālajai izglītībai.

Seile solīja, ka jaunā atalgojuma modeļa izstrāde arī turpmāk notiks sadarbībā ar sektoru, lai nerastos situācija, kad "nākamā gada maijā ministrija no atvilktnes izvelk gatavu, nevienam nezināmu modeli".