PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7060.jpeg
Foto: altanaka / 123RF
Maskavā skolēnu vecākiem, piedaloties internetā organizētā balsojumā, būs iespēja noteikt, pēc kāda grafika mācīsies viņu bērni. 

Pašlaik Krievijas galvaspilsētas skolas pašas izlemj, kad organizēt mācības, bet kad bērnus laist brīvlaikā (izņēmums ir tikai vasaras brīvlaiks, kas visās skolās ir no 1. jūnija līdz 31. augustam), bet, sākot ar nākamo mācību gadu, būs vienota sistēma visās skolās, raksta avīze Moskovskij Komsomoļec.

Laikraksts vēsta, ka balsot būs iespējams pilsētas domes oficiālajā portālā Aktīvais pilsonis no 27. oktobra līdz 30. novembrim. "Tā mācību organizācijas sistēma, kas būs izpelnījusies vislielāko atbalstu, arī tiks ieviesta visās Maskavas skolās bez izņēmuma," norāda avīze. Tā atgādina, ka pašlaik Maskavā katra skola brīvlaikus izsludina pēc sava grafika. Aptuveni 60% pilsētas skolu spēkā ir vēl no padomju laikiem mantotā sistēma, kas mācību gadu sadala četros ceturkšņos. Tā paredz 9 dienu garu brīvlaiku rudenī, 16 dienu garu brīvlaiku ziemā un 10 dienu garu brīvlaiku pavasarī. Tiesa, ne visās skolās, kas izmanto šādu sistēmu, brīvlaiku grafiki sakrīt - vienā skolā brīvlaiks sākas nedēļu agrāk, citā nedēļu vēlāk. Aptuveni 39% Maskavas skolu ik pēc piecām mācību nedēļām seko nedēļu garš brīvlaiks. Bet 1% skolu ieviesta trimestru sistēma, kas paredz 17 dienu ilgu brīvlaiku rudenī un 18 dienu brīvlaiku pavasarī.

Moskovskij Komsomoļec raksta, ka ar pastāvošo kārtību ļoti neapmierināti bijuši tie iedzīvotāji, kuru bērni mācās dažādās skolās. Brīvlaiku grafiku nesakritības dēļ viņiem faktiski nav bijis iespējams plānot kādus kopīgus ģimenes ceļojumus vai citus pasākumus - kad vienam no bērniem bijis brīvlaiks, citam nācies iet uz skolu. Šovasar vairāk nekā 70% elektroniskās aptaujas dalībnieku nobalsojuši par vienota grafika izveidi.

Pilsētas izglītības amatpersonas piedāvājušas vecākiem izvēlēties vienu no trim jau pieminētajiem variantiem. Tiesa, ar nelielām korekcijām - trimestru sistēma paredz 14 dienu brīvlaiku rudenī un 21 dienu brīvlaiku pavasarī, savukārt par slīdošo grafiku iedēvētā sistēma paredz sešas mācību nedēļas, kurām seko nedēļu garš brīvlaiks. "Kā skolas direktors es visticamāk priekšroku dotu trimestru sistēmai," prātojis Maskavas izglītības pārvaldes vadītājs Isaks Kaļina (Исаак Калина), skaidrojot, ka garie brīvlaiki, piemēram, dod iespēju veikt nelielu remontu skolā, bet skolotāji labāk var sagatavoties nākamajam trimestrim. "Ja es būtu kāda skolēna tēvs, tad droši vien paliktu pie ceturkšņu sistēmas, kas ļauj vienkāršāk saplānot kādus ceļojumus. Bet kā pārvaldes vadītājam, man ir gluži vienalga, kad skolās būs brīvlaiks, jo uz mūsu darbiniekiem tas neattiecas," ne bez humora sacījis I. Kaļina.