PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

6481.jpeg
Foto: E-klase.lv
Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu skaits jaunajā mācību gadā būs pietiekams, lai īstenotu arodskolās piedāvātās mācību programmas.

Tā ziņu aģentūrai LETA skaidroja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Viņa norādīja, ka, lai gan uzņemšana profesionālajās vidusskolās joprojām turpinās, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošās informācijas, skolēnu skaits būs pietiekams. Tomēr ministre atzina, ka pašlaik nav iespējams nokomplektēt tik lielas klases, kā to varēja izdarīt pirms vairākiem gadiem. Kā iemeslu tam Druviete min demogrāfisko bedri, kas objektīvu iemeslu dēļ samazina vidusskolas vecuma iedzīvotāju skaitu.

Profesionālās izglītības iestāžu vadītāji apzinās esošo situāciju, tāpēc notiek labprātīga skolu apvienošanās. Izveidoti arī profesionālās izglītības kompetences centri, kas paredz noteiktu skolēnu skaitu. Profesionālās izglītības prestižs pēdējo gadu laikā ir daudz augstāks, nekā tas bijis pirms tam, norādīja Druviete - renovētas skolas, atjaunotas mācību programmas, paplašinātas audzēkņu iespējas iesaistīties starptautiskajās programmās, kā arī ieviesta duālā jeb darba vidē balstīta izglītība.

"IZM ir darījusi ļoti daudz, lai profesionālo izglītību saistītu ar darba tirgus vajadzībām," sacīja I. Druviete, piebilstot, ka duālās izglītības pilotprojekts, kas tika īstenots pērnajā mācību gadā, ir izdevies un jau šajā mācību gadā darba vidē balstītas mācības tiks nodrošinātas plašākā apmērā. Tomēr ne visas profesionālās izglītības programmas spēs nodrošināt duālo izglītību, sacīja I. Druviete, tam kā iemeslu minot atsevišķu programmu nepiemērotību tam.