PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8606.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Ar nākamo mācību gadu Mazsalacas vidusskolā paralēli vispārizglītojošās vidusskolas klasei plāno izveidot arī profesionālās izglītības novirziena klasi.

To plānots veikt tāpēc, lai saglabātu skolēnu skaitu un nākotnē, iespējams, to pat palielinātu. Jaunā klase būs pilotprojekts Latvijā, kas veidots sadarbībā ar Ogres profesionālās izglītības kompetenču centru, vēsta ziņu aģentūra LETA. Patlaban plānots, ka diploma iegūšana profesionālās izglītības klasē skolēniem prasīs četrus gadus, trīs no tiem pavadot teorētiskās vidusskolas vielas apguvē Mazsalacas vidusskolā un Mazsalacas novadā un apkārtnē izejot ikgadējās prakses, bet ceturto gadu - Ogres tehnikumā, apgūstot praktiskās iemaņas ar izglītības iestādē pieejamo augsta līmeņa tehnisko aprīkojumu.

Profesionālo izglītību, pēc patlaban plānotā, būs iespējams iegūt trīs programmās, tostarp kokapstrādē, viesmīlībā un tekstilapstrādē. Kā atzina Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis, lai arī patlaban visās trīs vidusskolas klasēs kopumā mācās 49 skolēni, tomēr septembrī profesionālās izglītības 10.klasē vien mācības varētu sākt apmēram 20 jauniešu. Salīdzinoši pozitīvās prognozes esot radījušas pārrunas ar 8.un 9.klases audzēkņiem, kā arī līdzšinējā vidusskolas statistika, kas rāda, ka apmēram divas trešdaļas 9.klases beidzēju vidusskolas vielu izvēlas apgūt tuvākajās profesionālajās vidusskolās, liecina, ka pēc profesionālās izglītības Mazsalacas skolēnu vidū ir liels pieprasījums.

Ogres tehnikums kā sadarbības partneris izvēlēts pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieteikuma. Kā pastāstīja Mazsalcas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Mitāne, ministrija šādu soli par pilotprojektu sadarbībai profesionālās izglītības nodrošināšanā piedāvājusi, lai izvairītos no citādi sāpīgā Mazsalacas vidusskolas likteņa. Pēc pašvaldības pārstāves teiktā, ja nekas netiktu darīts lietas labā, pēc IZM prognozēm, vidusskolu agri vai vēlu nāktos slēgt. Tajā pat laikā viņa atzina, ka arī paralēlās klases pilotprojekts ir pietiekams izaicinājums gan dokumentācijas sakārtošanas ziņā, gan attāluma ziņā līdz Ogrei, gan tāpat arī citos jautājumos, tomēr tā noteikti esot iespēja, kas jāizmanto.

Pēc H. Rokpeļņa teiktā, Ogres tehnikums patlaban gatavojot nepieciešamo dokumentāciju programmām, tāpat ar ministriju tiek runāts par mērķdotāciju sadali un "nauda seko skolēnam" principu. Savstarpēji skolas ir vienojušās par sadali, kur divas trešdaļas summas pienāktos Mazsalacas vidusskolai, bet viena trešdaļa - Ogres tehnikumam, bet tajā pat laikā šī vienošanās patlaban neesot apstiprināta ministrijas līmenī.