PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5709.jpeg
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kurss ir koledžu integrācija augstskolās un jāaktualizē jautājums par augstskolu filiāļu skaita un izvietojuma pārskatīšanu, sacīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

"Ir beidzamais laiks sākt runāt arī par augstskolu filiāļu problēmu, jo tieši lielais filiāļu skaits rada mums augstākās izglītības pakalpojuma sadrumstalotību," Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja I. Druviete. Viņa filiāļu tīkla pārskatīšanu iecerējusi pārrunāt ar augstskolu rektoriem, lai uzklausītu viedokli šajā jautājumā, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ministre norādīja, ka starptautiskā prakse pierādot, ka mazas kompetentas augstskolas bieži vien sagatavo kvalificētākus speciālistus nekā lielas ar autonomām fakultātēm. Viņa neatbalsta mehānisku augstskolu apvienošanu, jo neredz tam ieguvumus. Turklāt augstskolu skaits valstī nenozīmē kvalitāti, bet gan mācībspēku sastāvs un to kvalifikācija.

Viņa gan akcentēja, ka svarīga ir augstskolu sadarbība, piemēram, kopīgu studiju programmu īstenošana, it īpaši maģistrantūrā un doktorantūrā, konsorciju veidošana.

Rīcības plānā IZM norāda, ka, plānojot valsts budžeta finansēto studiju vietu sadali 2015.gadam, tā ievēros augstskolu stratēģiskās specializācijas principu, stiprinot tos studiju virzienus, kuros augstskolas ir sasniegušas pierādāmu izcilību, kā arī veicinot reģionālo augstskolu koncentrēšanos uz reģiona vajadzībām un attīstībai nozīmīgajiem studiju virzieniem. Ministrija organizēs un atbalstīs augstākās izglītības institūciju konsolidāciju, konsorciju veidošanu un savstarpēju integrāciju.