PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7360.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
"Es vēlreiz apliecinu, būs reformas un skaidrs plāns, būs arī finansējums," uzsvēra Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Līdz šim valdības vadītāja devusi tikai mutiskus solījumus par nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai. Jautāta, vai šī nauda tiešām kaut kur nepazudīs brīdī, kad būs piešķirama, L. Straujuma šorīt LTV raidījumam Rīta Panorāma teica, ka "parasti nauda tā neiztērējas". "Mēs esam gada beigās, mums vēl ir līdzekļi neparedzētiem gadījumiem," viņa piebilda.

Premjere tikai uzsvēra, ka jaunajam pedagogu darba samaksas modelim jābūt skaidram līdz šī mācību gada beigām. Viņa arī uzsvēra, ka, ieguldot naudu vecajā sistēmā, tiktu vairota jau tā pastāvošā nevienlīdzība pedagogu darba apmaksā, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Intervijā L. Straujuma arī minēja, ka Latvijā ir skolas, kurās mācās ļoti maz bērnu, tāpēc ir jādomā, kā tajās organizēt darbu. Ir pedagogi, kuri strādā pusslodzi, viņiem būtu jāmeklē papildu nodarbošanās pilnvērtīgai slodzei, piebilda premjere.

E-klase jau informēja, ka izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško lūdz naudu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim rezervēt valsts budžetā jau tagad, lai gadījumā, ja modelis būs veiksmīgs, to uzreiz varētu piešķirt.

Premjere intervijā arī komentēja nedienas ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāra meklēšanu. Teju mēnesi pēc valdības apstiprināšanas tas joprojām nav izvēlēts. Iepriekš M. Seile bija gatava virzīt šim amatam Ilzi Viņķeli, tomēr tas raisījis atsevišķu partijas politiķu, tostarp bijušās ministres Inas Druvietes, iebildumus. Straujuma apstiprināja, ka starp Viņķeli un Druvieti tiešām notikušas ļoti asas diskusijas.