PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9042.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Lai novērstu studiju programmu dublēšanos valsts universitātēs, Latvijas Universitātei (LU) un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA) jāsāk sarunas par iespējamu institucionālo apvienošanos.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), līdzīgas sarunas norit par līdzīgu studiju programmu apvienošanu Latvijas centrālajās universitātēs - Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Rīgas Stradiņa universitātē. Ministrs kā piemēru minējis programmēšanas un informāciju tehnoloģiju studiju programmu apvienošanu Latvijas Lauksaimniecības universitātē, elektronikas - Rīgas Tehniskajā universitātē.

Tikšanās laikā ar augstskolu pārstāvjiem ministrs norādīja, ka LU specializācija ir un paliks sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, tāpēc nākamajā studiju gadā budžeta vietu pārdale neskars galvenās specializācijas jomas - politikas zinātni, komunikācijas zinātni, informācijas pārvaldību, bibliotēkzinātnes un informāciju, psiholoģiju, socioloģiju un tiesību zinātni, kā arī humanitārās zinātnes un dabas zinātnes.

LU rektors Mārcis Auziņš sacīja, ka ir gatavs nopietni un konstruktīvi apspriest ierosinājumu par RPIVA pievienošanu universitātei. M. Auziņš gan pauda izbrīnu, ka RPIVA rektore nav bijusi informēta par šādu priekšlikumu, taču pēc sarunas radies iespaids, ka arī viņa ir gatava konstruktīvi apspriest iespējamo apvienošanos. "Mēs gribētu, lai tas notiktu zināmā Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā, lai tā būtu iniciators šim procesam," piebilda rektors.

M. Auziņš domā, ka tas nav dažu nedēļu jautājumus un prasīs ilgāku laiku, bet patlaban grūti prognozēt pat to, cik daudz, jo sarunas tik tikko sākušās. Rektors gan atzīst, ka zināms racionāls pamatojums ierosinājumam par apvienošanos ir arī fakts, ka LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte atrodas tuvu RPIVA.