PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

6466.jpeg
Foto: cataplines / 123RF
Bērniem, kuri, gaidot rindā uz pašvaldības dārziņu, izmanto aukles pakalpojumus, arī nākošgad tiks nodrošināts valsts atbalsts.

 Risinājums gan atkal ir izstrādāts tikai uz gadu. Līdz ar to var atkārtoties šībrīža situācija, kad pāris nedēļas, pirms noteikumi zaudē spēku, ne vecākiem, ne auklēm nav skaidrs, kas notiks tālāk, vēsta laikraksts Diena.

Kopš septembra valsts atbalstu 100 latu apmērā katru mēnesi saņem tie vecāki, kuriem bērns, kamēr gaida rindā uz pašvaldības bērnudārzu, izmanto aukles pakalpojumus. Šāda sistēma gan tika radīta kā īstermiņa risinājums, un ar 31. decembri noteikumi zaudē spēku. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) solīja ilgtermiņa risinājumu izstrādāt līdz novembrim, bet tikai šodien jaunie noteikumi tiek skatīti Ministru kabineta sēdē.

Sistēma gan, kā ministrija solīja, nav mainīta – vecāki no nākošā gada 1. janvāra varēs saņemt katru mēnesi valsts atbalstu 142 eiro apmērā, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma kopējais apjoms vienam bērnam nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā un 185 eiro ārpus Rīgas.

Lai gan ministrija iepriekš solīja izstrādāt ilgtermiņa risinājumu, tomēr jaunie noteikumi būs spēkā tikai gadu. IZM pārstāve Dita Bukovska paskaidroja, ka šāda atbalsta sistēma ir paredzēta tikai tik ilgi, kamēr būs rindas uz pašvaldības bērnudārziem. Līdz ar to ministrija regulāri sekos līdzi atbalsta nepieciešamībai. Tāpat finansējums piešķirts tikai 2014. gadam, un nav zināms, vai līdzekļi būs arī turpmāk.

Tomēr patlaban vēl nav skaidrs, kāds būs atbalsts tiem bērniem, kuri, gaidot rindā uz pašvaldības bērnudārzu, apmeklē privāto dārziņu. Šos noteikumus ministrija sola izstrādāt līdz 17. decembrim.

Pēc IZM datiem, piemēram, Rīgā, šogad rinda uz vietām pašvaldības bērnudārzos samazinājusies par 1440 vietām, bet vēl gaida 2250 bērnu, Tukumā rinda samazināta par 170 vietām un gaida vēl 72 bērni. Taču joprojām Rīgā, Liepājā un vēl 21 novadā rinda uz bērnudārziem pārsniedz 20 bērnus.