PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7214.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde trešdien, 19.novembrī, lems par izglītības darbinieku streiku. 

Šāds lēmums pieņemts pēc reģionālo arodorganizāciju ierosinājuma, informē ziņu aģentūra LETA.

"Diemžēl sociālais dialogs pašlaik ir strupceļā, un izskatās, ka streiks tiešām būs galējais variants, jo citi instrumenti vairs nedarbojas. Turklāt valdībai vajadzētu domāt vairākus soļus uz priekšu, ņemot vērā, ka 2015.gadā Latvija būs Eiropas Savienības Padomes prezidējošā valsts un pedagogu streiks atstās būtisku iespaidu uz Latvijas tēlu," norādīja LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs.

Kā ziņots, LIZDA vēl pirms 12.Saeimas vēlēšanām ar astoņām lielākajām partijām noslēdza vienošanos, paredzot nozarei adekvātu ikgadēju finansējuma pieaugumu no valsts budžeta, tostarp jauna pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai. Pretēji partiju priekšvēlēšanu solījumiem, valdība jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasītajiem 36 miljoniem pagaidām atvēlējusi vien trīs miljonus eiro.

Arodbiedrības pēdējā lielākā protesta akcija notika 12.maijā, kurā vairāk nekā 7000 izglītības un zinātnes darbinieku no visas Latvijas pieprasīja valsts augstākajām amatpersonām nozarei nodrošināt valsts finansējuma 10% pieaugumu cienīgai darba samaksai.