PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

11233.jpeg
Foto: nyul / 123RF
Jau septīto gadu Latvijā norisināsies profesionālo skolu audzēkņu konkurss Profs 2013, kura laikā tiks noskaidroti erudītākie audzēkņi darba tiesību un darba drošības jautājumos.

Sacensību mērķis ir veicināt topošo darba devēju un ņēmēju izpratni par darba tiesībām un darba drošību, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) veiktās aptaujas dati liecina, ka 42% jauniešu vecumā no 15 līdz 25 gadiem paļautos uz darba devēja solījumiem un uzsāktu darbu bez līguma, 21% būtu gatavs atteikties no oficiāla darba līguma apmaiņā pret lielāku darba algu, bet teju katrs ceturtais nezina, ka visi individuālie darba veikšanai nepieciešamie aizsardzības līdzekļi darba devējam ir jānodrošina saviem darbiniekiem bez maksas.

"Uzsākot darba tiesiskās attiecības, jaunieši bieži nav gatavi darba tirgum - ir pārgalvīgi, nepārzina savas darba tiesības un neprot tās aizstāvēt. Šī iemesla dēļ viņi bieži nonāk neapskaužamās situācijās un ir spiesti iepazīt darba dzīves ēnas pusi, gūstot negatīvu pirmo darba pieredzi. Šādas situācijas nav pieļaujamas, tāpēc ir nepieciešams veikt preventīvu darbu topošo darba ņēmēju izglītošanā darba tiesību un darba drošības jautājumos," uzsver LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Pārbaudīt savu erudīciju darba tiesību un darba drošības jautājumos sacensībās Profs 2013, kā arī sacensties par pievilcīgu balvu fondu aicināti visi Latvijas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Pieteikties iespējams līdz 30.septembrim konkursa mājaslapā.

Konkursa 1.kārta, kā ierasts, norisināsies tiešsaistē - jauniešiem būs individuāli jāatbild uz 45 jautājumiem par darba tiesībām un darba drošību. Konkursa dalībnieki, kuri šajā testā iegūs augstāko punktu skaitu - desmit audzēkņi no katras skolas -, kvalificēsies reģionālajiem pusfināliem, kuros viņiem būs ne vien jāapliecina savas zināšanas darba tiesību, darba drošības un sociālā dialoga jautājumos, bet prasme strādāt komandā.