PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6656.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Līdz 30.septembrim pagarināta pieteikšanās profesionālās izglītības iestādēs, kas piedāvā jauniešiem iegūt profesiju viena vai pusotra gada laikā. 

Profesionālās izglītības iestādes, kas iesaistījušās Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) īstenotajā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā, 32 Latvijas pilsētās šoruden gatavas uzņemt vairāk nekā 3 300 audzēkņu. Šobrīd aktuālie dati liecina, ka pieteikušies vairāk nekā 2000 jauniešu, lai starp gandrīz 90 piedāvātajām profesijām izraudzītos savējo, informē VIAA pārstāve Linda Kapustinska.

Mācības ir bez maksas, jauniešiem pieejama ikmēneša stipendija līdz 115 EUR. Šīs mācību programmas atšķiras ne vien ar studiju garumu, bet papildu iespējām, kas pieejamas jauniešiem. Atsevišķu programmu apguve paredz iespēju papildu profesijai iegūt nepieciešamo sertifikātu vai apliecību. Tas nozīmē, ka, piemēram, automehāniķi varēs iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību.

Lai bez maksas apgūtu arodu, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem, ar vidusskolas vai pamatskolas izglītību. Viņš var būt reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks vai darba meklētājs. Programmā var pieteikties arī tie profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, kuri kvalifikāciju ieguvuši ne agrāk kā gadu pirms mācību uzsākšanas projekta ietvaros.

Aktuāli dati par programmām, kurās turpinās uzņemšana, redzama Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv.