PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6553.jpeg
Foto: kzenon / 123RF
Šis būs pirmais gads, kad skolu pedagogiem informācija par samaksu būs zināma jau pirms jaunā mācību gada sākuma. 

Ar 1.septembri tiks paaugstināta zemākā amata algas likme pedagogiem līdz 420 eiro, kā arī tiks nodrošināta visiem pedagogiem, kuri ir ieguvuši 3.,4., 5.kvalitātes pakāpi, piemaksa par iegūto kvalitātes pakāpi. Pedagogi saņems arī piemaksu 40% apmērā par papildu pienākumu un atbalsta pasākumu veikšanu, informē Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzsvēra skolotāju algu paaugstināšanu kā vienu no prioritātēm: „Jaunā mācību gada prioritātes ir pēctecība mācību satura pilnveidošanā, mācību vides uzlabošanā un skolotāju darba atalgojuma paaugstināšanā. Šie ir svarīgi darbi, lai nodrošinātu arvien konkurētspējīgāku izglītību, kas ir pamats profesionālu speciālistu sagatavošanai nākotnē un valsts izaugsmei ilgtermiņā.”

Tāpat ministrija turpina pedagogu atalgojuma sistēmas pilnveidi. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeļa divus variantus - pāreju uz pilna laika darba slodzi un modeļa Nauda seko skolēnam pilnveidi. Lai nodrošinātu jaunā modeļa sekmīgu ieviešanu, IZM organizēs aprobācijas procesu, kas nozīmē, ka skolas varēs pašas iesaistīties labākā atalgojuma modeļa izstrādē un izvēlē. Vienlaikus ministrija arī strādā pie pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika.

Jaunajās politikas iniciatīvās IZM ir iesniegusi finansējuma pieprasījumu pedagogu turpmākai darba samaksas pakāpeniskai paaugstināšanai, kas būtu 10% gadā, šādā veidā izpildot pedagogu izvirzītās prasības.

Pirmie jauno pedagogu darba samaksas modeļu aprēķini varētu tikt prezentēti septembra sākumā, kad uz kārtējo sēdi pēc divu mēnešu pārtraukuma sanāks IZM veidotā darba grupa.

IZM līdz augusta beigām veiks nepieciešamos provizoriskos aprēķinus. Pēc aprēķinu apspriešanas darba grupā sāksies modeļu aprobācijas process, kuram dažāda tipa skolas varēs pieteikties pēc brīvprātības principa. Reālie aprēķini varētu tikt veikti līdz šī gada decembrim, vēsta ziņu aģentūra LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība izteica atbalstu otrajam modelim, norādot, ka, ieviešot 40 stundu darba nedēļu pedagogiem, tiks segti visi pedagoga veiktie pienākumi.