PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9030.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) reģistrētās aukles pārsvarā ir pašu bērnu vecmāmiņas vai vectētiņi, pastāstīja dienesta vadītāja Inita Juhņēviča.

Lai gan kopumā IKVD saņēmis 182 pieteikumus ar lūgumu reģistrēt bērnu uzraudzības pakalpojumus, no tiem pagaidām apstiprināti tikai 107. Savukārt vienā gadījumā reģistrācija atteikta, jo persona neatbilda Bērnu tiesību aizsardzības likuma normām par sodāmību, vēsta ziņu aģentūra LETA.

No reģistrētajiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem 85 ir fiziskās personas, bet 22 - juridiskās personas.

I. Juhņēviča sacīja, ka lielākā aktivitāte bijusi no Rīgas, Ķekavas un Mārupes. Dienests ik dienu saņem gan zvanus, gan e-pastus no interesentiem, taču aktivitāte ir mazinājusies, atzina IKVD vadītāja. Tagad dienā tiek saņemti četri, pieci iesniegumi, taču septembra sākumā bijuši pat 15 iesniegumi dienā.

Jau ziņots, ka kopš septembra sākuma fiziskās un juridiskās personas var reģistrēties IKVD, lai iegūtu tiesības sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumus. Savukārt iesniegums par valsts atbalsta izmaksu līdz katra mēneša 5.datumam jāiesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Kvalitātes dienesta mājaslapā ir pieejams publiskotais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrs.

Lai risinātu problēmu ar vietu skaita trūkumu bērnudārzos, valdība apstiprinājusi Labklājības ministrijas izstrādātos noteikumus, kas paredz, ka, apgūstot 40 stundu apmācību, ikviens, kas nav izdarījis Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktus pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus, var kļūt par aukli un pieskatīt bērnus, saņemot 100 latu atlīdzību no valsts.

Līdz šā gada beigām gan ir noteikts pārejas periods, kad bērnu uzraudzības pakalpojumu var sniegt arī persona, kura neatbilst izglītībai noteiktajām prasībām.

Ja bērnu uzraudzības pakalpojumu plānots sniegt arī 2014.gadā, personai līdz šā gada beigām ir šī izglītības programma jāapgūst un līdz nākamā gada 1.februārim par to jāinformē Kvalitātes dienests, pretējā gadījumā persona tiks izslēgta no bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistra.