PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7376.jpeg
Foto: nyul / 123RF
Valdība plāno janvārī vērtēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz pedagogu algu publiskošanu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma vakar pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka partneri diskutēja par šo ieceri un vienojās, ka šis jautājums nav jāskata kopā ar nākamā gada budžeta jautājumiem. Proti, šis jautājums vēlāk tiks vērtēts ierastajā kārtībā, informē ziņu aģentūra LETA.

Šis jautājums saistīts ar atalgojuma reformu, kas paredzēta no 1.septembra, līdz ar to nav nepieciešams sasteigt šo IZM ieceri. Koalīcija vienojās, ka par to būtu korekti spriest uzreiz pēc Jaunā gada.

E-klase jau informēja, ka Izglītības likuma grozījumi paredzētu internetā publicēt pedagogu vārdu un uzvārdu, amatu, kā arī saņemtās algas apjomu. Grozījumu anotācijā uzsvērts, ka "demokrātiskas valsts pārvaldes funkcionēšanas neatņemama pazīme ir tās pārskatāmība un informācijas par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu pieejamība".

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība pagaidām neizprot šāda piedāvājuma mērķi un cer sagaidīt skaidrojumu, kāpēc tas būtu nepieciešams.

Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons izteicies, ka gadījumā, ja publiskotu skolotāju algas, informācijai jābūt publiski pieejamai par visiem, kuri saņem atalgojumu no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem.