PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

6379.jpeg
Foto: donaveh / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome šodien vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu.

Lai pievērstu lēmējvaras un sabiedrības uzmanību pedagogu un zinātnes darbinieku prasībām par nozarei nepieciešamo papildu finansējumu 2014.gadā un divos turpmākajos budžeta gados, LIZDA rīkos pedagogu, augstskolu akadēmiskā un vispārējā personāla un zinātnes darbinieku piketu pie Saeimas no plkst.8.30 līdz 10.00. Plānots, ka tajā varētu piedalīties 2000 cilvēku, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Arodbiedrība atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

Jau ziņots, ka uz sanāksmi pulcējās LIZDA padome, lai izskatītu variantus par tālāko rīcību, kā panākt pedagogu algu palielināšanu.

"Budžeta apspriešana iet uz priekšu, bet reālas izkustēšanās memoranda izstrādē nav. Patlaban pedagogi ir ļoti neapmierināti. 15 latu pielikums nozīmē iespēju ģimenei vienreiz ieiet veikalā. Tas ir diezgan smieklīgi," intervijā aģentūrai LETA sacīja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Pedagogi neesot mierā, ka sadarbības memorandā nav iezīmēts algu palielinājums 2015. un 2016.gadā. No nākamā gada septembra tiek piedāvāts zemāko pedagogu darba likmi palielināt līdz 295 latiem.

LIZDA gan piedāvā arī otru variantu - valdība paliek pie sava nodrošinājuma, bet lūdz Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) veikt strukturālās reformas, kas ļautu panākt 309 latus par likmi no 2014.gada 1.septembra. I. Mikiško pārmet, ka ministrija kavējoties sniegt atbildi, vai tas varētu būt iespējams.

IZM savukārt norāda, ka memoranda projekts paredz pedagogu algu pieaugumu nākamajā mācību gadā, taču vienlaikus nākamā gada rudenī plānots izstrādāt un piedāvāt nozarei jaunu finansēšanas modeli.