PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

5911.jpeg
Foto: Dfi.dk
Pērn Liepājā Veselības ministrija (VM) veica sirds un asinsvadu slimību skrīninga pilotprojektu. Pētījums atklāja, ka 11 gadus veciem bērniem ir problēmas gan ar lieko svaru, gan mazkustīgo dzīvesveidu.

Slimību profilakses un kontroles centra vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule norādīja, ka no 158 bērniem normāls ķermeņa svars tika reģistrēts vien 50,2%. Savukārt 15,5% bērnu bijis liekais svars, bet 9,5% – aptaukošanās. Viņa skaidroja, ka sirds un asinsvadu slimību risku bērniem palielina tieši nepareizs uzturs un mazkustīgs dzīvesveids. To pierāda arī pētījums, vēsta laikraksts Diena.

Lai gan ieteicamais laiks, ko bērni var pavadīt pie datora vai televizora, ir viena stunda dienā, pētījums atklāj, ka 45,5% zēnu darbadienās ik dienu televizoru skatās divas stundas vai ilgāk. To dara arī 50,8% meiteņu. Brīvdienās tik ilgu laiku pavadīt pie televizora izvēlas 70,6% zēnu un 71,6% meiteņu. Savukārt datorspēles darbadienās divas stundas vai ilgāk spēlē 42,3% zēnu un 29,1% meiteņu, attiecīgi brīvdienās – 69,9% un 51,9%, stāstīja Iveta Pudule.

Veselības ministre Ingrīda Circene sacīja, ka dažreiz vecākiem ir vieglāk, ja bērns sēž un spēlē datorspēles netraucējot, bet fiziskās aktivitātes bērniem ir ļoti nepieciešamas. Situāciju viņa vērtē, kā satraucošu.

Lai gan VM plāno profilaktiskos skrīningus turpināt, tomēr problēmas var sagādāt nepietiekamais finansējums. Ja pilotprojektā kardiologa konsultācijas bija bez maksas, turpmāk šādas iespējas nebūs. Līdz ar to uz kardiologa vizīti, iespējams, būs jāgaida pat vairāki mēneši. Tomēr I. Circene norādīja, ka labāk ir ātrāk problēmas atklāt un pagaidīt šo laiku rindā, nevis pie ārsta vērsties tikai tad, ja parādījušās sūdzības.