PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

5657.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Latvijas Universitāte (LU) izglītības projektā LU Open Minded piedāvā tiešsaistē noklausīties trīs bakalaura līmeņa lekciju kursus, un nākotnē piedāvāto kursu skaits varētu pieaugt.

Izglītības projekta iniciators Reinis Tukišs preses konferencē sacīja, ka LU ir ieinteresēta kursu piedāvājuma paplašināšanā, bet tas atkarīgs arī no tā, cik liela būs atsaucība sākotnēji trīs piedāvātajiem lekciju kursiem. Viņš prognozē, ka interneta auditorija varētu būt mērāma simtos, varbūt pat tūkstošos. Taču klātienē par samaksu kursus varēs apmeklēt līdz 50 cilvēkiem ierobežoto vietu dēļ, vēsta ziņu aģentūra LETA.

LU rektors Mārcis Auziņš norādīja, ka izglītībā ir sācies jauns posms un tiešsaistes kursi no interesantas laika pavadīšanas kļūst arī par intensīvu un saistošu mācīšanos. Rektors pastāstīja, ka pats platformā Coursera apguvis četrus kursus un ieguvis par to sertifikātus.

M. Auziņš arī pauda cerību, ka nākotnē LU studiju programmās daļa kursu varētu tikt piedāvāti tiešsaistes veidā, tādējādi neizslēdzot, ka LU varētu iegūt kredītpunktus arī par tiešsaistes kursu nokārtošanu. Tā nodrošināšanai gan esot vēl tehniski jautājumi risināmi, piemēram, par cilvēku identificēšanu, kuri pilda darbus.

R. Tukišs klāstīja, ka šādus kursus vēlējušies, iedzīvinot tradīcijas un domāšanas maiņu par izglītību kā tādu. "Mēs vienmēr esam gribējuši parādīt to, ka izglītošanās un mācīšanās ir interesants, jēgpilns un ļoti foršs laika pavadīšanas veids, kas var pilnvērtīgi konkurēt ar citiem laika pavadīšanas veidiem, piemēram, iešanu uz teātri, koncerta klausīšanos, kino skatīšanos," sacīja R. Tukišs.

Sākot ar 2014.gada 13.janvāri, LU Open Minded elektroniski piedāvās trīs lekciju kursus.

LU politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ījabs lasīs lekciju kursu Nācijas un nacionālisms: tapšana, izpausmes, perspektīvas, apskatot nacionālisma veidošanās nosacījumus Eiropā un Latvijā. Tikmēr astronoms Ilgonis Vilks lasīs kursu Visuma noslēpumus šķetinot, savukārt Ķīnas kultūras speciālists Kaspars Eihmanis kursā Budisms Rietumu lielpilsētu iemītniekiem apskatīs budisma tradīcijas filozofiskos, garīgos un reliģiskos aspektus Austrumu un Rietumu kultūrās.

Katrā kursā būs 12 lekcijas, kuras tiks lasītas vienu reizi nedēļā trīs mēnešu garumā. Lekcijas un lasīšanas materiāli būs pieejami vietnē www.openminded.lv bez maksas, par brīvprātīgiem ziedojumiem.