PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6283.jpeg
Vienotās datorizētās plaģiātisma kontroles sistēmas norādes uz akadēmiskajos darbos atrastajām plaģiātisma pazīmēm kalpos tikai par signālu pievērst uzmanību atsevišķiem aizdomīgiem noslēguma darbiem.

Izskanot bažām par to, ka studentu godīgumu noslēguma darbu izstrādē vērtēs tikai datorizēta programma, kas spējīga tikai uzrādīt vienādu tekstu vairākos darbos, viens no sistēmas izstrādātājiem, Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) bibliotēkas vadītājs Jānis Kreicbergs norādīja, ka gadījumā, ja programma norādīs uz plaģiātisma pazīmēm, darbu izskatīs tā vadītājs un nepieciešamības gadījumā arī recenzents un pieaicinātā komisija, vēsta ziņu aģentūra LETA.

"Var gadīties, ka students pielikumā citē, piemēram, Ministra kabineta noteikumus, kas, saprotams, būs identiski visos darbos, kur tie izmantoti. Šādā gadījumā sistēma uzrādīs plaģiātu, tomēr, izskatot darbus, kļūs skaidrs, ka negodīga rīcība nav konstatēta," uzsvēra J. Kreicbergs.

Sistēma ir domāta, lai atvieglotu un uzlabotu darbu pārbaudes procesu. LU studentiem šis process notiks automātiski, LU informācijas sistēmā augšupielādējot savu darbu. Kad darbs būs ielādēts, programma to salīdzinās ar augstskolas datubāzē uzkrātajiem studentu noslēguma darbiem. Pārbaude nepaildzināšot noslēgumu darbu izvērtēšanas procesu.

J. Kreicbers pastāstīja, ka nereti plaģiātisma pēdas izdodas atklāt jau darba izstrādes gaitā. "Pasniedzēji arī ir eksperti savā jomā, un reizēm, lasot tekstus, viņi atpazīst kaut kādus zināmus gabalus."

Līdz šim šāda prakse piekopta LU SZF, kur sistēma ieviesta jau pirms dažiem gadiem. J. Kreicbergs norādīja, ka gada laikā izdodas uzķert četrus, piecus, studentus, kas savā darbā kopējuši svešus tekstus. "Parasti, kad viņiem parāda abus darbus, studenti atzīstas," norādīja J. Kreicbergs.

"LU ir uzkrāti pēdējo desmit gadu absolventu rakstu darbi, tāpēc LU krājumu varētu uzskatīt par lielāko," vērtēja J. Kreicbergs. Savukārt augstskolas, kuras šogad sāks lietot vienoto sistēmu, sāks šo bāzi uzkrāt.

Pašlaik vienotajā sistēmā piedalās LU, Daugavpils Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Liepājas Universitāte, Rēzeknes Augstskola, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola un Ekonomikas un kultūras augstskola. Tomēr, kā norādīja J. Kreicbergs, projekts ir atvērts jebkurai izglītības iestādei.