PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9030.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
Privātskolotāju algošana kļuvusi jau par modes lietu, tāpat kā pirms desmit gadiem varbūt bija moderni iet pie psihologa, stāsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Ineta Īvāne.

I. Īvāne Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē minēja, ka tagad esot moderni teikt, ka skolēns iet pie privātskolotāja. Vienlaikus viņa norādīja arī uz to, ka daļa privātskolotāju ir nepieciešami skolotāju nepadarītā darba dēļ, vēsta ziņu aģentūra LETA.

"Izglītības un zinātnes ministrija uzskata, ka patlaban svarīgi ir atbalstīt kvalitatīvus skolotājus," akcentēja ministrijas pārstāve. Nepieciešams esot atsijāt no 42 000 skolotāju mazāk kvalitatīvos, bet tas radot problēmas. I. Īvāne uzsvēra, ka mērķis ir kvalitatīvu skolotāju atbalstīšana ar adekvātu darba samaksu.

Valsts izglītības satura centra vadītājam Guntim Vasiļevskim ir zināms, ka privātskolotāju prakse Latvijā ir izplatīta. Viņaprāt, šajā jautājumā nozīme ir gan ģimenei, gan skolotājam. G. Vasiļevskis klāstīja, ka gadījumos, kad skolā skolēnam ko neiemāca vai arī vecākiem tā šķiet, vecāki par katru cenu vēlas privātskolotāju savam bērnam, lai uzlabotu sniegumu kādā priekšmetā.

"Ja mūsu sabiedrība kādu brīdi drusciņ vairāk atbalstītu skolotāju viņu prasībās, varbūt, ka skolā varētu iemācīt vairāk," sacīja G. Vasiļevskis, piebilstot, ka varbūt tad šī parādība tiktu izskausta.