PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

6245.jpeg
Foto: Publicitātes foto
Ja saglabāsies pašreizējās tendences tad pienāks brīdis, kad daļa Latvijas augstskolu pārtrauks savu darbību, intervijā brīdināja Baltijas Starptautiskās akadēmijas (BSA) profesors Valērijs Ņikiforovs.

Kā negatīvās tendenes viņš minēja slikto demogrāfisko situāciju, emigrāciju, tāpat samazinoties to skolu absolventu skaits, kuri neplāno iegūt augstāko izglītību, un vienlaikus palielinās studentu skaits, kuri labprātāk brauc mācīties uz ārzemēm, vēsta ziņu aģentūra LETA.

"Atlikušajai daļai stingras iekšējās un ārējās konkurences apstākļos būs jāpaaugstina piedāvāto mācību pakalpojumu kvalitāte, lai izdzīvotu šaurajā Latvijas izglītības tirgū," sacīja profesors.

Izglītības eksperts uzsvēra, ka jaunākā paaudze vēlas būt konkurētspējīga un gūt panākumus, savukārt šim nolūkam ir nepieciešama laba augstākā izglītība. Turklāt gan mūsdienu studenti, gan dažādi ražošanas veidi izvirza izglītībai visai augstas prasības.

"Darba devēji raud: it kā tirgū ir pieejams daudz darbaspēka, tomēr augsti kvalificētu speciālistu trūkst. Ļaunas mēles saka, ka trūkst pat augsti kvalificētu ministru un Saeimas deputātu. Tas nevar turpināties bezgalīgi ilgi," uzsvēra V. Ņikiforovs.