PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

6212.jpeg
Foto: Raitis Puriņš, Dienas mediji
Lai gan pedagogi pieprasīja konkrētu rīcību no valdības, reāli izglītības darbinieku problēmu risinājumi protesta laikā netika sadzirdēti, sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

I. Mikiško uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka lēmuma pieņēmēji ir ministrija un valdība, tai nav konkrētu plānu. "Ja viņiem nav konkrēta redzējuma brīdī, kad gads ir gandrīz pusē un kad tiek veidotas nākamā gada budžeta aprises, kļūst jocīgi," norādīja Mikiško, "nebija ne cerīgu vārdu, ne arī cerības."

"Pašlaik notiek budžeta plānošana, un kļūst smieklīgi, ja valdība atkal sola kaut kādas jaunas politikas iniciatīvas, jo mēs jau pagājušajā gadā pieredzējām to, ka lieki uzticējāmies valdībai un jaunajām politikas iniciatīvām," skaidroja I. Mikiško. Tā ir nopietna problēma, kas šodien izskanēja skaļi, un šai valdībai un arī nākamajai "ir krietni jāliek galvas kopā, lai to atrisinātu, jo nevar vienkārši mānīt cilvēkus", teica LIZDA priekšsēdētāja.

Nav skaidrības arī par jauno pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeli, sacīja LIZDA vadītāja, nav izpratnes par to, vai samaksa tiks aprēķināta pēc stundu likmes vai arī vienkārši tiks veikti uzlabojumi jau esošajā modelī. "Bumbiņa ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un valdības pusē. Pedagogi parādīja savu attieksmi piketā. Skatīsimies, kā būs. Visi ir nobrieduši. Pūlī arī izskanēja: "Streikosim, streikosim!"," atgādināja I. Mikiško.

Lai gan pedagogi šodien skaidri norādīja, ka pacietības mērs ir pilns, arodbiedrība pagaidām neplāno nākamās aktivitātes. I. Mikiško skaidroja, ka "jāļauj arī ministriem pastrādāt", jo katru reizi, kad pedagogi sanāk kopā, Latvijā ir jauns ministrs. "Jāļauj pastrādāt, lai arī ir kaut kādi rezultāti, nevis tikai tukši vārdi," turpināja priekšsēdētāja.

Premjerministres Laimdotas Straujumas un izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietesiniciatīvu uzrunāt neapmierinātos pedagogus I. Mikiško vērtēja pozitīvi, jo gadījumā, ja valdības vadītāja vai ministre nebūtu izgājusi, būtu parādīta ļoti negatīva attieksme pret pedagogiem.

"Mēs redzējām esošo pedagogu noskaņojumu. Tās nav tikai runas, neapmierinātība bija acīmredzama. Izglītības un zinātnes darbinieki pauda savu attieksmi. Viņi ir uztraukušies par savu nākotni," uzsvēra LIZDA priekšsēdētāja.