PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5774.jpeg
Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs trūkst pedagogu - Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapā publicētas vairāk nekā 100 vakances.

Departamenta direktors Guntis Helmanis norādīja, ka nepietiekams darbinieku skaits pirmsskolās ir satraucoša problēma, kas pastāv jau vairākus gadus, un tā ietekmē darba kvalitāti. Viņš gan piebilda, ka departamenta mājaslapu darbinieku meklēšanai izmanto arī dažas Pierīgas pirmsskolas izglītības iestādes, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Jautāts, kā šo problēmu risināt, G. Helmanis sacīja, ka "piemaksas neuzbursim uzreiz". Tā vietā viņš pauda bažas, ka situāciju ievērojami varētu pasliktināt valdības apstiprinātie noteikumi par Bērnu uzraudzīšanas pakalpojumu sniegšanu, kas stāsies spēkā 1.septembrī. Iespējams, daļa profesionālu pirmsskolas pedagogu izvēlēsies pamest pieticīgi atalgoto darbu bērnudārzā un, piemēram, pieskatīt mājas apstākļos piecus bērnus, par katru saņemot 100 latu mēnesī.

Patlaban bērnudārza grupiņas atvēršanai nepieciešami divi cilvēki ar pirmsskolas pedagoga izglītību, kā arī divi skolotāja palīgi. Iepriekšējos gados bijuši vairāki desmiti gadījumu, kad pašvaldība ļāvusi atvērt grupas ar vienu skolotāju un divām auklēm, brīvo pedagoga atalgojumu sadalot kā atlīdzību par papildu slodzi.

Kā ziņots, lai risinātu problēmu ar vietu skaita trūkumu bērnudārzos, valdība apstiprinājusi Labklājības ministrijas izstrādātos noteikumus, kas paredz, ka, apgūstot 150 stundu apmācību, ikviens, kas nav izdarījis Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktus pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus, varēs kļūt par aukli un pieskatīt bērnus, saņemot 100 latu atlīdzību no valsts.