PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5673.jpeg
Eiropas Komisija (EK) ceturtdien publiskoja priekšlikumu par līdzšinējo programmu Skolas auglis un Skolas piens apvienošanu vienā skolu apgādes programmā.

Augļu, dārzeņu un piena īpatsvars bērnu uzturā turpina samazināties, un priekšlikuma mērķis ir sekmīgāk risināt nepilnvērtīga uztura problēmu, nostiprināt programmu izglītojošos elementus un palīdzēt cīņā pret aptaukošanos. Jaunās programmas devīze ir Ēd gudri – dzīvo vesels!, tās darbalauks – "no lauku saimniecības līdz skolai" un svarīgs darba virziens – vairāk izglītojošo pasākumu, lai uzlabotu bērnu zināšanas par veselīgas ēšanas paradumiem, lauku saimniecību produkcijas klāstu, kā arī par ilgtspējības, vides un pārtikas atkritumu lietām, vēsta ziņu portāls TVNET.

Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs uzsvēra: "Šodienas priekšlikums būtībā ir par to, lai, pamatojoties uz abu līdzšinējo programmu iestrādēm, atveseļotu patēriņu un palielinātu bērnu informētību, kādā veidā šie produkti var būt noderīgi. Tas ir svarīgi, lai bērni varētu noturīgā veidā izmainīt ēšanas paradumus un lai mēs visi labāk apzinātos, kādi jautājumi sabiedrībai drīzumā būs jārisina. Es ceru arī, ka šī būs lieliska iespēja stiprināt lauksaimnieku saikni ar bērniem, vecākiem un skolotājiem, jo īpaši pilsētās."

Jaunā programma darbosies vienotā tiesiskajā un finanšu regulējumā, kas uzlabos un racionalizēs abu līdzšinējo programmu administratīvās prasības. Vienotais regulējums samazinās pārvaldības un organizatorisko slogu valsts iestādēm, skolām un piegādātājiem un uzlabos programmas efektivitāti. Dalībvalstu iesaistīšanās programmā ir brīvprātīga, un tām ir iespēja izvēlēties skolām piegādājamos produktus.