PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

5784.jpeg
No šodienas reģistrēšanos Latvijas augstākās izglītības iestādēs var sākt tie reflektanti, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un nepretendē uz studijām valsts finansētās studiju vietās.

Reflektantu uzņemšana Latvijas augstskolās šogad sāksies no 1.marta un no 1.jūlija, paredz valdībā apstiprinātie noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2014.gadā. Savukārt pārējo reflektantu reģistrācija un uzņemšana pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas sāksies no 1.jūlija, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ņemot vērā to, ka ir noteikti divi dažādi sākuma termiņi uzņemšanai studiju programmās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas, augstākās izglītības iestādes var izvēlēties - īstenot reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu divos paņēmienos vai arī vienā paņēmienā, proti, sākot visu reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu no 2014.gada 1.jūlija.

Ātrāks sākuma termiņš reģistrācijai un uzņemšanai ir noteikts ne tikai ārzemniekiem, kuri ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs, bet arī Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas vidējo izglītību ir ieguvuši ārzemēs. Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka šāds regulējums noteikts, lai nediskriminētu tos Latvijas pilsoņus un nepilsoņus, kuri arī ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un vēlas pretendēt uz studijām Latvijā.

Līdz 2011.gadam reflektantu uzņemšana notika tikai jūlija sākumā, taču tas radīja risku, ka daļa no personām, kas vidējo izglītību ir ieguvušas ārzemēs, neizvēlēsies Latvijas augstākās izglītības iestādes par savu studiju vietu, bet gan stāsies citu valstu augstākās izglītības iestādēs, kur uzņemšana notiek jau ātrāk.