PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6506.jpeg
Foto: elvinstar / 123RF
Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) pirmajā mēnesī saņemti 217 iesniegumi bērnu pieskatīšanas pabalsta saņemšanai.

117 iesniegumi ir no juridiskajām personām jeb pirmsskolas izglītības iestādēm, bet vēl 100 - no fiziskām personām. IZM iesniegumus vēl vērtēs, taču ir auklītes, kas pieskatījušas vairāk nekā vienu bērnu, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ministrijā iesniegums par valsts atbalsta izmaksu jāiesniedz līdz katra mēneša 5.datumam. IZM prognozē, ka pirmos pabalstus varēs izmaksāt 18.oktobrī.

Savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) līdz šim reģistrēti 178 bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji, pastāstīja dienesta vadītāja Inita Juhņēviča. No tiem fiziskās personas ir 149, juridiskās - 26, bet individuālie komersanti ir trīs.

Kā iepriekš norādīja dienesta vadītāja, reģistrētās aukles pārsvarā ir pašu bērnu vecmāmiņas vai vectētiņi.

Kā ziņots, kopš septembra sākuma fiziskās un juridiskās personas var reģistrēties IKVD, lai iegūtu tiesības sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumus. Kvalitātes dienesta mājaslapā ir pieejams publiskotais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrs.

Lai risinātu problēmu ar vietu trūkumu bērnudārzos, valdība noteikumus, kas paredz, ka, apgūstot 40 stundu apmācību, ikviens, kas nav izdarījis Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktus pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus, var kļūt par aukli un pieskatīt bērnus, saņemot 100 latu atlīdzību no valsts.

Līdz šā gada beigām gan ir noteikts pārejas periods, kad bērnu uzraudzības pakalpojumu var sniegt arī persona, kura neatbilst izglītībai noteiktajām prasībām.

Ja bērnu uzraudzības pakalpojumu plānots sniegt arī 2014.gadā, personai līdz šā gada beigām ir šī izglītības programma jāapgūst un līdz nākamā gada 1.februārim par to jāinformē Kvalitātes dienests, pretējā gadījumā persona tiks izslēgta no bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistra.