PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6772.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Kompetences centra izveidē plānots apvienot vairākas kultūrizglītības vidusskolas, taču skolu vadība centra izveidē saskata daudz neskaidrību un nepilnvērtību.

Plānots apvienot Rīgas Doma kora skolu (RDKS), Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu (EDMV), Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolu (JMRMV), taču lielākā daļa šo skolu direktoru atzina, ka finansējums, kuru varētu gūt no Eiropas Savienības (ES) fondiem, varētu nebūt vērienīgās reformas vērts. Piemēram, JMRMV direktors Roberts Liepiņš paskaidroja, ka gadījumā, ja katra skola saglabātu esošās telpas, finansējuma nepietiktu visu skolu tehniskajiem uzlabojumiem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Skolu direktori bažījas arī par savas identitātes un zīmolu zaudēšanu. Kā norādīja R. Liepiņš, visas apvienojamās skolas ir zināmas un to zīmoli norāda arī uz kvalitāti.

Skolu direktori nav pārliecināti arī par izglītības kvalitātes uzlabošanos, ja tiks veidots viens kompetences centrs. R. Liepiņš to skaidroja ar atšķirībām skolu programmās, kurās ir atšķirīgs arī mācību gadu skaits. Direktors norādīja arī uz konkurences neesamību, ja trīs vadošās profesionālās mūzikas vidusskolas tiktu apvienotas.

EDMV direktors Juris Kaufelds norādīja, ka skolai ir svarīgs finansējums telpu tehniskajam aprīkojumam. Valsts nevarot atļauties piešķirt naudu normālu mūzikas instrumentu iegādei un mūsdienīgu kabinetu aprīkošanai.

Pašlaik notiek visu skolu tikšanās un diskusijas par to, kā varētu īstenot kompetences centra izveidi. J. Kaufelds norādīja, ka tiek veikta izpēte, kā un vai realizēt šo projektu.

Līdz 2020.gadam plāno Latvijā izveidot sešus profesionālās kultūrizglītības kompetences centrus. Vienu kompetences centru - Nacionālo skatuves mākslu vidusskolu - plānots izveidot, apvienojot RDKS, EDMV, Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu un JMRMV. Rīgā paredzēts vēl viens šāds centrs - uz Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas bāzes. Pārējie kompetences centri atradīsies reģionos.