PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

6263.jpeg
Šopavasar ar fonda Ceļš uz laimi gādību 283 vispārizglītojošās skolās visā Latvijā nonākusi veselā saprāta rokasgrāmatas labākai dzīvei, kuras autors ir sektantiskās scientoloģijas kustības viens no dibinātājiem.

Kā vēsta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze, Laionela Ronalda Habarda sacerējums sastāv no 21 prātulas, kas ir kaut kas līdzīgs kristiešu baušļiem, tikai lielākā skaitā, piemēram, "Atbalsti valdību, kura strādā cilvēku labā", "Esi uzticības cienīgs", "Nedari pāri labas gribas cilvēkiem" u.tml. Lai arī prātulas šķiet nekaitīgs, scientoloģijas kustība pasaulē tiek uztverta pretrunīgi.

Dažās skolās grāmatas izmestas, taču citviet tās izdāļātas skolniekiem, dažkārt īpaši neiedziļinoties to saturā. Piemēram, Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga pastāstījusi, ka laimes sludinātāju brošūriņa Ziemassvētkos izdalīta skolotājiem, darbiniekiem, novada domes deputātiem, kā arī pie eglītes pasniegta 108 skolēniem par labām sekmēm mācībās.

Scientologu kustība Latvijā nav reģistrēta kā reliģiska organizācija, iespējams, tādēļ, lai nepakļautu savu darbību valsts uzliktiem ierobežojumiem, piemēram, sludināšanas aizliegumam izglītības iestādēs. Skolu apdāvinātāji laikrakstam apgalvojuši, ka viņu grāmatiņa nemaz neesot jāaplūko scientoloģijas kontekstā, tā esot ētikas mācība un filozofiski principi. Dāvinājums skolām esot sociāls projekts.

Atbildīgās institūcijas šo gadījumu sola neatstāt bez uzmanības. Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntis Vasiļevskis un speciālisti ar grāmatu jau esot iepazinušies: "Mūsu viedoklis ir ļoti negatīvs." Pagaidām gan centrs nevienu oficiāli izvērtējamu sūdzību neesot saņēmis, un tā ir skolu direktoru tieša atbildība parūpēties, lai scientologu "ziedojums" nenonāktu pie nenobriedušiem bērnu prātiem.

Kā informēja fonda Ceļš uz laimi pārstāvniecības Latvijā pārstāve Vita Smiltiņa, grāmata "palīdz cilvēkiem pieņemt pareizos lēmumus, kuri ietekmē arī apkārtējos. Grāmatā saprotamā, vienkāršā valodā ir aprakstītas un izskaidrotas dzīves pamatvērtības, sākot ar personīgās higiēnas ievērošanu, beidzot ar cieņu pret apkārtējiem un savu mērķu apzināšanos dzīvē".