PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6828.jpeg
Foto: raeva / 123RF
26.septembrī tika aizsākta Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) karjeras konsultantu un Jauniešu garantijas ekspertu došanās uz aptuveni 700 Latvijas skolām.  

NVA Karjeras izaugsmes kampaņu atklāja labklājības ministrs Uldis Augulis un NVA direktore Inese Kalvāne Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijā.

Informatīvo karjeras dienu mērķis ir veidot sekmīgu NVA partnerību ar jauniešiem, lai tie plānotu savu profesionālo nākotni, kamēr vēl atrodas skolas solā.

NVA Karjeras dienu atklāšanas pasākumā Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijā piedalījās arī Jelgavas pilsētas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, diriģents un Rīgas 2014 brīvprātīgo programmas vadītājs Ints Teterovskis, NVA Jelgavas Filiāles vadītāja Andra Dietlava un NVA Jelgavas filiāles karjeras konsultanti, kā arī Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijas vecāko klašu audzēkņi un skolotāji.

NVA direktore I. Kalvāne: "Mūsu pakalpojumu klāsts jauniešiem ir plašs, par to arī informēsim NVA karjeras izaugsmes dienās Latvijas skolās. Un galvenais - skaidrosim to, kas jau skolas solā jāzina un jādara, lai mazinātu iespēju nākotnē kļūt par bezdarbnieku. Mūsu mērķis - uzrunāt tieši 9.un 12.klašu skolēnus, kuriem jārada drošības sajūta un pārliecība par to, kādus studiju virzienus vajadzētu izvēlēties un kādos priekšmetos kārtot eksāmenus. Tā būs laba tradīcija, ko NVA aizsāka šogad un turpinās turpmākos gadus visās Latvijas skolās kā savu projektu!"

Statistikas dati rāda, ka visbiežāk par bezdarbniekiem kļūst tie jaunieši, kuriem nav profesijas, kuri savlaicīgi nav parūpējušies par to, ko darīs pēc skolas pabeigšanas. Bezdarbnieku rindās bieži nonāk arī tādi jaunieši, kuri nepārdomāti izvēlējās profesiju, kas viņiem nav interesanta vai piemērota, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Diskusijas laikā Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijas skolēni uzdeva jautājumus par nodarbinātības iespējām Latvijā, taujāja pēc praktiskiem padomiem, kā izvēlēties nākotnes profesiju un cik ātri jāsaprot - ko studēt. Tāpat skolēni aicināja labklājības ministru, NVA direktori un Jelgavas pilsētas Domes priekšsēdētāju atklāt savu pieredzi karjeras izvēlē un kā viņiem izdevies kāpt pa karjeras kāpnēm.