PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6982.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Šovasar valsts līdzfinansētos vasaras darbos strādājuši 4287 skolēni, kas ir aptuveni 41% no plānotā skaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.

Kopumā šovasar bija paredzēts nodarbināt 10 481 jaunieti, katru viena mēneša garumā. NVA pārstāve Iveta Kancēna skaidroja, ka plānotais nodarbināto skaits netika sasniegts, jo darba devēji nepiedāvāja pietiekami daudz darba vietu. Tikmēr interese par pasākumu no skolēnu puses bijusi liela, vēsta ziņu aģentūra LETA.

NVA apkopotā informācija liecina, ka visvairāk pasākumā piedalījušies skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem - 96,17%. Aktīvākas bijušas meitenes - 2326, bet zēnu bija nedaudz mazāk - 1961.

Lielākoties skolēni nodarbināti vienkāršajās profesijās, kurās savus spēkus izmēģināja 3060 jaunieši. 575 skolēni veica pakalpojumu un tirdzniecības darbinieku pienākumus, 162 iepazinās ar kalpotāju profesijām, 67 veica kvalificēto strādnieku un amatnieku darbu, savukārt viens skolēns bija palīgs amatpersonai.

Latvijas Jaunatnes padomes pārstāve ierosinājusi izskatīt iespēju biedrības, kuru darbība nav saistīta ar peļņu, atbrīvot no līdzmaksājuma, nodarbinot skolēnus. Pie pašreizējiem nosacījumiem, kad darba devējam jāveic 50% līdzmaksājums skolēna algai un jānomaksā nodokļi, biedrībām šī programma neesot draudzīga.

Pašvaldības aicinājušas mazināt birokrātisko slogu, piemēram, pēc atšķirīgiem kritērijiem pasākumā iesaistīt pilngadīgos un nepilngadīgos skolēnus.

Kopumā pasākuma īstenošanai NVA izlietoja 742 962 eiro. Par viena skolēna nodarbināšanu darba devējs no NVA saņēmis vidēji 173,31 eiro.