PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7211.jpeg
Foto: Publicitātes foto. Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile (pa kreisi) un bijusī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (pa labi).
Jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas sašūpošana būtu ļaunākais scenārijs, uzskata izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Reaģējot uz Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pausto iespēju streikot, ja valdība neradīs iespējas piešķirt prasītos 36 miljonus eiro, M. Seile skaidroja, ka, neraugoties uz to, ka pedagogiem tika solīts algu pieaugums, visticamāk, algu palielinājums no 1.janvāra 10% apmērā nebūs iespējams. To viņa skaidroja ar ierobežotajiem resursiem, aicinot sadarbības partnerus meklēt kompromisa variantus, kā ar esošajiem resursiem panākt apmierinošu kvalitāti.

Izglītības un zinātnes ministre uzsvēra, ka pagaidām piešķirtie trīs miljoni eiro pedagogu algas palielināšanai noteikti nav pietiekama summa pilnvērtīgai modeļa ieviešanai, raksta ziņu aģentūra LETA.

E-klase jau informēja, ka  LIZDA apsver iespēju rīkot streiku. Šāda iespēja tika skaidrota ar to, ka valdība neatbalstīja lēmumu piešķirt visu pieprasīto summu, kas paredzēta pedagogu algu celšanai.

M. Seile solīja aizstāvēt pedagogu intereses, cīnoties par pieprasītā finansējuma apjomu, tomēr viņa vēlreiz uzsvēra, ka valsts budžeta iespējas ir ļoti ierobežotas, tāpēc arodbiedrībai ir visas tiesības protestēt.

Jaunā pedagogu darba samaksas modeļa aprobācija jau ir sākusies, un pedagogi, kā arī IZM bija norādījuši, ka jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai nepieciešams papildu finansējums. Pretējā gadījumā tas var tikai pasliktināt esošo pedagogu darba samaksas situāciju.