PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6820.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Pašlaik skolās valdošajai našķu kultūrai pieteikts karš - Veselības ministrija izstrādājusi noteikumu projektu, kas turpmāk noteiks, kādus produktus drīkst tirgot skolas telpās iekārtotās kafejnīcām.

Jāatzīst, ka līdzšinējā pieredze ar konkrētu produktu aizliegumu nav devusi rezultātu, jo ražotāji iemācījušies noteikumu apiet, atzīst Veselības ministrija (VM). Jauno kārtību ministrija grib ieviest no nākamā mācību gada.

Noteikumi paredz, ka skolu kafejnīcās turpmāk bulciņas vairs nevarēs pārdot -  būs atļauts tirgot vien augļus, ogas un dārzeņus, negrauzdētus riekstus bez sāls un cukura, piena produktus ar ierobežotu tauku un cukura daudzumu, ūdeni, sulas, tēju un kafiju bez pārtikas piedevām, melno šokolādi, kurā kakao nav mazāks par 43%, kā arī sausiņus, barankas un atsevišķas sausmaizītes ar ļoti ierobežotu cukura daudzumu, vēsta LTV raidījums De facto.

Kafejnīcas īpašniecei Rīgas 64.vidusskolā Ingai Misjunai tas varētu nozīmēt pat biznesa bankrotu. I. Misjuna uzskata,  ja vecāki dod bērnam naudu, tad rēķinās ar to, ka viņš pirks arī našķus. Ja nevarēs nopirkt skolas kafejnīcā, pirks skolai tuvējā veikalā. Viņas līdzšinējā pieredze liecinot, ka skolēni jau pa ceļam uz skolu našķus un saldinātus dzērienus pērk veikalos.

VM atzīst, ka nespēj neko iesākt pret apkārtējiem veikaliem, taču mācību iestādei ar savu rīcību esot jārāda piemērs. "Skola nedrīkst pārvērsties par supermārketu. Tas ir paradokss, ka mēs stundā mācām, kas ir veselīgs sabalansēts uzturs, un, izejot no stundas, turpat koridorā, viņiem tiek piedāvāti šie te našķi," skaidrojusi VM pārstāve Santa Līviņa.