PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

6307.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Latvijas izglītības iestāžu tīkls būs tāds pats kā līdz šim, paziņoja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, vēl piebilstot, ka ar 1.septembri tiks reorganizētas 14 mācību iestādes.

Šo pretrunīgo viedokli I. Druviete skaidroja ar lielo skolu skaitu: "Latvijā ir vairāk nekā 800 skolu. Pašreiz pārmaiņas notiek 14 skolās. Tas ir pietiekams pamats apgalvojumam, ka būtiskas pārmaiņas Latvijas skolu tīklā nenotiek."

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtā informācija liecina, ka pašlaik apstiprināta trīs skolu apvienošana, četru izglītības iestāžu slēgšana. Turklāt joprojām aktuāls jautājums par vēl divu skolu likvidāciju un četru skolu apvienošanos, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ar 1.augustu pārmaiņas skars Tērvetes novada skolas, kur četru skolu vietā būs palikušas vien divas. Tērvetes pamatskola tiks integrēta Annas Brigaderes pamatskolā.

Savukārt ar 31.augustu trīs skolām Dobeles novadā tiks samazināts izglītības līmenis - turpmāk Lejasstrazdu un Krimūnu pamatskola būs pārtapusi par sākumskolu, skolēnus apmācot līdz 6.klasei. Izglītību tikai līdz sestajai klasei turpmāk nodrošinās arī Skaistas pamatskola.

Bebrenes vidusskola un Bebrenes profesionālā vidusskola apvienosies, izveidojot jaunu izglītības iestādi - Bebrenes vispārizglītojošo un profesionālo vidusskolu. Savukārt Bukaišu pamatskola integrēsies Augstkalnes vidusskolā.

Maltas vidusskolā apvienosies Maltas 1. un 2. vidusskola.

Ar 31.jūliju tiks likvidētas divas Viļakas novada pamatskolas, bet vēl pēc mēneša šāds liktenis skars arī Dobeles Bērnu un jauniešu centru, kā arī Riebiņu novada Silajāņu pamatskolu.

Ar pievienošanos Rīgas Valsts tehnikumam beigsies arī Limbažu Profesionālās vidusskolas un Laidzes Profesionālās vidusskolas pastāvēšana. Savukārt Rīgas Būvniecības vidusskola jau šī gada sākumā pievienojusies Rīgas Celtniecības koledžai.

Joprojām nav konkrētas atbildes par vēl piecu izglītības iestāžu nākotni - IZM pašvaldībām pieprasīja papildinformāciju, jo jautājums tiekot risināts ar citām ministrijām. Piemēram, jautājums par Dzērbenes vidusskolas un Dzērbenes mūzikas skolas reorganizāciju par Dzērbenes vispārizglītojošo un mūzikas pamatskolu tiek skatīts, sadarbojoties ar Kultūras ministriju.

Turklāt tiks dibinātas arī trīs jaunas izglītības iestādes. Rīgā un Brocēnu novadā iecerēts veidot pirmsskolas izglītības iestādes, bet Kandavā plānots dibināt Kandavas Deju skolu.

Ministre norādīja, ka viņas kā IZM vadītājas galvenā prioritāte ir gādāt par mazo skolu saglabāšanu, nevis slēgšanu, jo "lauku skolas ir rajonu centri un mazās dvēseles". Tomēr I. Druviete norādīja, ka visiem esot skaidrs, ka minimālais skolēnu skaits vidusskolu klašu atvēršanai ir nepieciešams.