PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6430.jpeg
Foto: ingridhs / 123RF
Šogad studijām 11 Latvijas augstskolās pieteicās par 619 reflektantiem mazāk nekā pērn, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, izmantojot portālā Latvija.lv pieejamos datus.

Šogad studijām pieteikušies 9109 reflektanti, savukārt pagājušajā gadā interesi par studijām izrādīja 9718 cilvēki.

Studēt gribētāju kritums vērojams gandrīz visās augstskolās. Studijām Latvijas Universitātē (LU), kur pērn pieteicās 3950 reflektanti, izsakot interesi par 18 314 studiju vietām, šogad pieteikušies 3824 cilvēki. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU )reflektantu skaits arī samazinājies par 126 cilvēkiem. Šogad studijām RTU pieteicās 2528 cilvēki, izrādot interesi par 14 547 studiju vietām.

Vienīgā augstskola, kas šogad piedzīvojusi reflektantu skaita pieaugumu, ir Vidzemes Augstskola. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad studijām augstskolā pieteicās 219 reflektanti, šogad skaits kāpis par 43 cilvēkiem.

Nemainīgs palicis populārāko studiju programmu saraksts. Visvairāk, tas ir, 925 reflektanti, pieteicās LU Datorikas fakultātes (DF) studiju programmai "Datorzinātnes", kā pirmo prioritāti to izvēlējušies 339 cilvēki. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šajā programmā vēlmi studēt izrādīja par 36 cilvēkiem vairāk. Uz 260 budžeta vietām, kas studentiem piedāvātas LU DF, pieteikušies 1274 cilvēki.

Datortehnoloģiju nozares studiju programma vispopulārākā bija arī RTU, kur uz 120 valsts finansētām studiju vietām programmā "Datorsistēmas" pieteicās 873 cilvēki. Liela interese izrādīta arī par RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes studiju programmu "Informācijas tehnoloģijas".

Joprojām aktuālas ir sociālo zinātņu studiju programmas. Tāpat kā pērn liela interese izrādīta par LU Sociālo zinātņu fakultātes studiju programmu "Komunikācijas zinātne", kur uz 25 budžeta vietām pretendē 794 cilvēki, kas ir par 29 cilvēkiem mazāk nekā pērn.

Nedaudz pieaugusi interese par medicīnas studijām. LU Medicīnas fakultātes programmā "Ārstniecība" šogad bija par diviem reflektantiem vairāk nekā pērn. Pieaudzis pieprasījums arī studiju programmā "Farmācija", kur šogad pieteikušies par 19 cilvēkiem vairāk.

Vismazāk cilvēku pieteikušies studijām Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā. Studijas šajā augstskolā kā savu pirmo prioritāti norādījuši vien 33 cilvēki, kas ir gandrīz divas reizes mazāk nekā pērn.

Populārākā reģionālā augstskola ir Daugavpils Universitāte. Šogad studijas tajā kā pirmo prioritāti norādīja 329 reflektanti.

Kā ziņots, ir beigusies pieteikšanās studijām 11 Latvijas augstskolās. Pirmie provizoriskie rezultāti reflektantiem būs zināmi piektdien, 11.jūlijā.