PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

5910.jpeg
Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien pauda bažas par Latvijas valdības plāniem no 2018.gada pilnībā pāriet uz mācībām skolās tikai latviešu valodā.

Tādēļ Krievijas puse aicina Eiropas Padomes, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Savienības (ES) tiesībsargājošās struktūras atbilstoši ietekmēt Latviju, lai tā izbeigtu krievvalodīgās sabiedrības daļas diskrimināciju, vēsta ziņu portāls TVNET.

"Iniciatīvas izglītības sfērā ir kārtējais fakts par to, ka Latvijas varas iestādes turpina diskriminējošu politiku, kuras mērķis ir krievvalodīgo iedzīvotāju piespiedu asimilācija un monoetniskas sabiedrības izveide Latvijā," teikts pirmdien Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā ievietotajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka vēstulēs starptautiskajām organizācijām "pausts aicinājums izdarīt atbilstošu ietekmi uz Latvijas varas iestādēm ar mērķi izbeigt krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju pēc etniskām un valodas pazīmēm".

Jau ziņots, ka pašlaik mazākumtautību vidusskolās 60% mācību jānotiek latviski, bet 40% var notikt mazākumtautības valodā. Savukārt pamatskolā mazākumtautību skolām ir iespēja izvēlēties no pieciem variantiem, cik daudz mācību pasniegt latviešu valodā.

Jaunās valdības deklarācijā ir paredzēts, ka uz mācībām tikai valsts valodā mazākumtautību skolas varētu pāriet no 2018.gada.