PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6815.jpeg
Foto: zouzou1 / 123RF
Turcijas valdība aizliegusi skolēniem tetovējumus un pīrsingus, tāpat liedzot arī krāsot matus un lietot dekoratīvo kosmētiku, savukārt zēniem aizliegtas arī ūsas un bārda.

Turcija ir sekulāra republika, lai gan vairums valsts iedzīvotāju ir musulmaņi.

Turcijā valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) tiecas nostiprināt valstī tradicionālās vērtības, bet partijas oponenti bažījas, ka šādi Turcija pamazām tiek islamizēta.

Skolotāju arodbiedrība Egitim Is nosodīja tetovējumu aizliegumu, norādot, ka tos nevar tik viegli novākt, ja reiz tie ir uztaisīti.

Arodbiedrības vadītājs pauda pārliecību, ka šāds aizliegums ir neapdomāts un nesaprātīgs lēmums.

Tikmēr arodbiedrības Egitim Sen vadītājs nebija tik noraidošs. Viņš pauda viedokli, ka aizliegums attieksies tikai uz skolēniem, kas gribēs tetovējumus pēc aizlieguma spēkā stāšanās.

Turcijas valdība šomēnes atļāva meitenēm valkāt tradicionālos musulmaņu galvas lakatus valsts pamatskolās un vidusskolās.

Līdz 2008.gadam Turcijā sievietēm bija aizliegts nēsāt galvas lakatu universitātēs, bet tad likums tika grozīts. 2013.gadā ierobežojumi tika samazināti vēl vairāk, atceļot aizliegumu sievietēm valkāt tradicionālos musulmaņu galvas lakatus valsts institūcijās, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Sekulārās valsts iekārtas aizstāvji, tostarp kreisā spārna skolotāju arodbiedrības, iebilda pret valdības lēmumu atcelt lakatu valkāšanas aizliegumu valsts skolās.