PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6318.jpeg
Vidusskolas pēdējo klašu skolēniem stundu sarakstā ļoti vajadzētu ieviest veselības mācību, jo tieši 11. un 12.klasē jaunie cilvēki apjauš, ka šīs zināšanas viņiem ir patiesi noderīgas.

Latvijas Vecāku forumā (LVF) Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis norādīja, ka pirmajos skolas gados bērni vēl var neapzināties, kāpēc viņiem jārūpējas par savu veselību, taču pēdējo klašu skolēni, kuri jau ir nobrieduši un paši drīz kļūs par vecākiem, sāk izprast veselības zināšanu vērtību, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Pēc P. Apiņa domām, ir absolūti nepieņemami, ka skolēnam astoņas stundas nedēļā jāmācās čemurziežu uzbūve un cēlgāzu īpašības, bet nav pat vienas stundas, kas tiktu ziedota veselībai. Līdz ar to skolā jauniešiem tiek mācītas lietas, kas lielai daļai no viņiem nekad dzīvē nebūs vajadzīgas, taču netiek piedāvāts apgūt zināšanas, kas būs noderīgas līdz mūža galam, forumā sacīja LĀB prezidents.

Kā otru nopietnāko problēmu viņš akcentēja skolēnu mazkustīgumu. "Lieta, no kuras mēs neatteiksimies un karosim līdz galam ar Izglītības un zinātnes ministriju, ir trešā sporta stunda nedēļā," vecākiem paziņoja P. Apinis. Viņš pauda bažas, ka tā vietā, lai pavadītu laiku aktīvi kustoties, jaunieši arvien vairāk sēž pie datora.

Skolās pieaug arī narkotiku izplatība. Pēdējā laikā arvien vairāk ir tādu jauniešu, kuri saindējušies ar nesen atklātām narkotiskajām vielām. Tāpat nopietna jauniešu problēma ir alkoholisms un smēķēšana, vecāku forumā neslēpa LĀB prezidents.

Viņš norādīja, ka laikā, kad pieaugušo smēķētāju skaits Latvijā samazinās, arvien biežāk sāk smēķēt jaunas meitenes. Pēc P. Apiņa domām, veselības mācības ieviešana skolā varētu būs viens no veidiem, kā šo problēmu risināt, jo "izglītībai ir ļoti liela nozīme tajā, kā cilvēks rūpējas par savu un savu bērnu veselību."