PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7429.jpeg
Foto: gbh007 / 123RF
Mazo lauku vidusskolu aizvēršana veicinās tālāku un straujāku lauku izmiršanu, paudusi Vārkavas novada domes priekšsēdētāja Anita Brakovska.

"Ja mazajiem novadiem neatļaus pašiem izvērtēt situāciju un atvērt vidusskolu klases ar mazāku skolēnu skaitu, tas nozīmēs mazo vidusskolu slēgšanu. Uzskatu, ka mazajos novados vidusskolām, pat ja tur klasē mācās nedaudz virs desmit bērniem, vajadzētu pastāvēt," teica A. Barkovska.

Pašvaldības vadītāja nepiekrīt atsevišķu valsts amatpersonu vispārinājumiem, ka lauku skolās ir slikta materiālā bāze un skolēniem nav iespēju iegūt konkurētspējīgu izglītību. "Pati esmu mācījusies šādā izglītības iestādē un zinu, ka arī mazajās lauku vidusskolās audzēkņiem, kuri to vēlas un cītīgi mācās, ir iespējas tikt ļoti labi sagatavotiem, arī personāls šajās skolās ir ļoti labs. Par to liecina kaut vai šo mācību iestāžu audzēkņu izcīnītās daudzās godalgotās vietas gan starpnovadu, gan republikas līmeņa olimpiādēs," uzsvēra A. Barkovska.

Pēc pašvaldības vadītājas domām, veltīgi ir domāt, ka, apvienojot vidusskolas un saliekot vienā klasē pa 30 skolēniem, viņu zināšanu līmenis strauji paaugstināsies un visi viņi būs ar izcilām zināšanām, informē ziņu aģentūra LETA.

Lauki jau tāpat izmirst. Vidusskolu slēgšana šo procesu vēl vairāk sekmēs - jaunieši vēl straujāk aizplūdīs uz pilsētām un lauki izmirs pavisam. "Par to, ka nedz Latvijas varas vīrus, nedz Eiropas Savienību neuztrauc lauku izmiršanas problēma, esmu pārliecinājusies ne vienu vien reizi. Eiropas nauda absolūti nav virzīta uz lauku attīstību. Es nevaru izturēt politiķu populistiskās runas - laukiem būt, laukiem būt. Parādiet man lūdzu, kā mēs realizējam šo laukiem būt! Ja jau laukiem būt, tad atļaujiet lauku skolām šīs mazākās klases, atļaujiet vidusskolas," sacīja A. Barkovska.

Lauku jaunieši, mācoties vidusskolā, palīdz vecākiem arī lauku darbos un tieši šīs sasaistes rezultātā bieži vien izvēlas palikt laukos. Bet, ja jaunietis pēc 9.klases aizies uz pilsētu un viņam netiks pastrādāt un iemīlēt laukus, viņš, visticamāk, atpakaļ uz laukiem vairs neatgriezīsies. "Pilsētnieki jau uz laukiem neraujas, tādēļ svarīgi ir lauku jaunieti pēc iespējas ilgāk noturēt laukos," skaidroja Barkovska.

E- klase jau informēja par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājumu ieviest minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai.