PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7410.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Valdība piekrita publicēt pedagogu algas ar skolotāju vārdiem un uzvārdiem, lai arī vairāki ministri kritizēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājumu. 

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis izteica kritiku par IZM prezentēto ideju, ka pedagogu atalgojums tiek publiskos pa pedagogu amatu grupām. Šādu pieeju ministrs nosauca kā nesaprotamu.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičš aicināja norādīt pedagogu algu ar vārdiem un uzvārdiem, kā to patlaban norāda citas amatpersonas. Arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss norādīja -, ja citās jomās amatpersonu atalgojums tiek publiskots, tad kāpēc to nevar darīt ar pedagogu algām.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola atzina, ka, publiskojot pedagogu algas, būtu jānorāda summas, cik katrs saņem, apvienojot amatus, piemēram, vienlaikus pildot skolas direktora un pedagoga pienākumus. Ekonomikas ministre arī norādīja uz pedagogu algu publiskošanas negatīvo pusi, proti, tas varētu radīt sociālo spriedzi.

Arī veselības ministrs Guntis Belēvičs iestājās par to, lai tiek publicēti skolotāju vārdi un uzvārdi. Tāpat ministrs piebilda, ka pedagogu algu publicēšana kliedētu mītu, ka skolotāji ir slikti atalgoti. Finanšu ministrs Jānis Reirs IZM prezentēto piedāvājumu kritizēja, norādot, ka konkrētajā modelī nav ietvertas piemaksas no pašvaldībām, līdz ar to netiek atainota patiesā situācija, informē ziņu aģentūra LETA.

Pēc diskusijām valdība atbalstīja grozījumus likumā, ka pedagogu atalgojums tiks publicēts ar visiem skolotāju vārdiem un uzvārdiem. Likuma grozījumi gan vēl būs jāskata Saeimā.

E-klase jau informēja, ka šādu grozījumu mērķi pagaidām neizprot Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, savukārt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, komentējot šo ieceri, sacīja, ka "viss, kas notiek Izglītības un zinātnes ministrijā saistībā ar pedagogu algām, nav komentējams, un es to vērtēju kā ļoti augstu neprofesionalitāti".

Arī tiesībsargs Juris Jansons, izskatot piedāvātos Izglītības likuma grozījumus, secinājis, ka tikai pedagogu algu publicēšana, iespējams, būtu pretrunā ar Satversmi.