PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6239.jpeg
Valsts līdzfinansētās darba vietās vasaras brīvlaikā vairāk nevarēs strādāt 13 un 14 gadus veci skolēni, kā arī jaunieši, vecāki par 20 gadiem.

Kā skaidro Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji, līdz ar ekonomiskās situācijas stabilizēšanos un bezdarba līmeņa mazināšanos minēto pasākumu šovasar plānots atsākt. Lai gan tā organizēšanas un īstenošanas nosacījumi tiesiskajā regulējumā ir iestrādāti, tos nepieciešams pilnveidot, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Valdības atbalstītie grozījumi paredz noteikt, ka nodarbinātības pasākumā varēs iesaistīties 15 līdz 20 gadus veci vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi. Līdz šim piedalīties varēja arī 13 un 14 gadus veci skolēni un nebija noteikta maksimālā vecuma robeža.

LM speciālisti norāda, ka 13 un 14 gadus vecu skolēnu izslēgšana no pasākuma mērķa grupas nodrošinās mērķētāku atbalstu, proti, pamatprasmes, iemaņas un pieredzi iegūs skolēni, kuru integrācija darba tirgū būs ātrāka. Savukārt kā vecuma robeža, līdz kurai personām ir tiesības iesaistīties pasākumā, noteikta 20 gadi, jo tā ir maksimālā robeža, kad izglītojamais beidz 11.klasi vidējās izglītības iegūšanas procesā.

Tāpat grozījumi paredz samazināt maksimālo viena skolēna dalības ilgumu pasākumā no diviem uz vienu mēnesi, lai tādējādi pasākumā iesaistītu pēc iespējas vairāk cilvēku.

Vienlaikus, lai nodrošinātu efektīvu skolēnu darba procesa uzraudzīšanu, noteikts maksimālais skolēnu skaits, ko viens darba vadītājs vienlaikus var pārraudzīt, - ne vairāk kā desmit.

Savukārt, lai nodrošinātu skolēnu tiesību aizsardzību nelaimes gadījumos, ja tādi rodas, noteikts, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) darba devēja vietā sedz ar iespējamo nelaimes gadījumu apdrošināšanu saistītos izdevumus.

Jau ziņoja, ka šovasar valsts līdzfinansētās darba vietās plānots nodarbināt kopumā 10 481 jaunieti. NVA jau sākusi skolēnu elektronisko pieteikumu reģistrāciju.