PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7403.jpeg
Foto: Saeimas Kanceleja. Attēlā: Valsts prezidents Andris Bērziņš.
Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas un Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokļi par skolotāju algu publiskošanu krasi atšķiras.

Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma A. Bērziņš atzina, ka viņam šis ierosinājums šķiet nepieņemams un nejēdzīgs, kas padara skolotājus par peramiem bērniem. Viņaprāt, neko sliktāku par šādu ierosinājumu vairs izdomāt nevar.

Savukārt L. Straujuma uzskata, ka kopumā publiskā sektora algu atklāšana ir nepieciešama. Skolotāju algu publiskošana ļaušot sabiedrībai atklāt, kā pašvaldībās notiek skolotājiem piešķirto līdzekļu sadale.

Ministru prezidente vairākkārt uzsvēra, ka jau pašlaik tiek publiskotas ierēdņu algas un, viņasprāt, skolotāji ne ar ko neatšķiras no ierēdņiem un viņu algu publiskošana neradīs negatīvas sekas. Viņa atzina, ka, iespējams, jāpublisko visas algas, kas tiek maksātas no valsts budžeta.

Gan L. Straujuma, gan A. Bērziņš pauda pārliecību, ka skolotāju algu publiskošana tiks atlikta.

E-klase jau informēja, ka valdība piekritusi publicēt pedagogu algas ar visiem skolotāju vārdiem un uzvārdiem. Likuma grozījumi gan vēl būs jāskata Saeimā.

Gan Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), gan arī tiesībsargs Juris Jansons šādus grozījumus kritizējuši.