PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6185.jpeg
Foto: DLeonis / 123RF
Vasara vairs nav aiz kalniem, tāpēc daļa jauniešu kaļ plānus, kā laiski baudīt vasaras brīvlaiku, taču ne mazums meklē veidus, kā brīvos mēnešus aizpildīt lietderīgāk.

Šogad pēc piecu gadu pauzes atbildību par skolēnu nodarbinātību vasarā uzņēmusies Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), palīdzot pirmos soļus darba tirgū spert vairāk nekā 10 tūkstošiem jauniešu vecumā no 15 līdz 20 gadiem, vēsta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze. Savu skolēnu nodarbinātības programmu īsteno arī vairākas pašvaldības, kas pavērs iespējas atrast darbu vēl vairāk jauniešu.

"Sākotnēji bija plānots programmā iesaistīt ap 5500 skolēnu, piedāvājot viņiem algota darba iespējas divu mēnešu garumā. Taču ātri vien sapratām, ka par šo pasākumu no sabiedrības puses ir tik milzīga interese, ka labāk ir samazināt nodarbinātības laiku līdz vienam mēnesim, bet nodrošināt ar darbu pēc iespējas vairāk jauniešu," skaidro NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Solveiga Kabaka.

Skolēnu reģistrācija sāksies maija vidū. Jaunietis sevi dalībai programmā varēs pieteikt divos veidos: izpildot pieteikumu elektroniski (būs atrodams NVA mājaslapā) vai arī ierodoties kādā no aģentūras filiālēm klātienē un izvēloties sev tīkamāko darba devēju un vakanci, turklāt, piesakoties nodarbinātības pasākumam, netiks ņemta vērā jaunieša deklarētā dzīvesvieta, tādējādi ļaujot strādāt jebkurā novadā. Ar pieteikšanos gan nevajadzētu vilcināties, jo uz atlasēm pie darba devēja jaunieši tiks aicināti rindas kārtībā. "Katram skolēnam pirms darba parunām ar darba devēju tiks uzdots arī mājas darbs – sagatavot CV. Saprotams, skolēni savā CV nevarēs ierakstīt plašu iepriekšējo darba pieredzi, tāpēc CV būs jāveido vienkāršotā veidā. Uzdodot šādu mājas darbu, mēs vēlamies, lai skolēns mācās, kā sevi pasniegt darba tirgū, kā argumentēt, kāpēc viņš ir piemērots konkrētajam amatam, kāda ir viņa motivācija strādāt tieši pie tā darba devēja. Tā būs vērtīga un noderīga pieredze nākotnē. Arī darba pārrunas dos priekšstatu, ko šāda intervija nozīmē. Principā visa nodarbinātības pasākuma būtība ir sniegt jauniešiem ieskatu, kā notiek procesi darba tirgū – no darba meklēšanas, pieņemšanas darbā līdz izpratnei par darba kultūru, kas nozīmē akurāti pildīt uzticētos pienākumus, darbā ierasties laikus un citus aspektus," skaidro S. Kabaka.

NVA organizētais pasākums norisināsies no 2. jūnija līdz 29. augustam. Atbilstoši Darba likumam skolēni līdz 18 gadiem, kas mācās vēl pamatskolā, skaitās bērni, un viņu darba laiks nepārsniegs četras stundas dienā. Tie, kas jau beiguši pamatskolu un viņu vecums nepārsniedz 18 gadu slieksni, strādās septiņas stundas dienā, bet 18 līdz 20 gadus veci jaunieši – astoņas stundas dienā. Par darbu skolēni saņems nepilnus divus eiro stundā.

Parasti jauniešiem tiek uzticēti dažādi palīgstrādnieka pienākumi, piemēram, viņi var palīdzēt lauku darbos, ražas novākšanā. "Papildu darbarokas meklē kafejnīcas, veikali, muzeji. Brīvo vakanču spektrs ir plašs," norāda S. Kabaka.

Jau otro nedēļu turpinās darba devēju reģistrācija programmai. "Interese par iespēju vasaras mēnešos piedāvāt darbu skolēniem ir gana liela, taču arvien vēl gaidām jaunus pieteikumus," stāsta S. Kabaka. No savas puses NVA apņemas darba devējam nodrošināt dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 160 eiro. Otru pusi algas skolēnam maksā darba devējs, arī nodokļus no darba algas nomaksā darba devējs.

NVA nodrošinās dotāciju ikmēneša darba algai arī skolēnu darba vadītājam. Par viena skolēna darba vadīšanu darba vadītājs saņems desmito daļu no minimālās mēneša darba algas jeb 32 eiro.

Tāpat NVA apmaksās skolēna veselības pārbaudes, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm. Pasākuma laikā NVA nodrošina arī skolēnu apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darba vietā. Minēto izdevumu segšanai no valsts budžeta piešķirti 2,04 miljoni eiro.